VALÈNCIA, 12 Feb. (EUROPA PRESS) -
La Institució Alfons el Magnànim presenta una anàlisi sobre la conciliació i la corresponsabilitat de la mà de Mercedes Alcanyís des d'una triple perspectiva: la històrica, la sociològica i la feminista.
Estes són els temes centrals de 'Conflicte, conciliació i corresponsabilitat', obra d'Alcanyís, doctora en Ciències Polítiques i Sociologia i investigadora.
Així, des de la perspectiva històrica, el llibre realitza un repàs a la configuració i institucionalització de la divisió sexual del treball en el segle XIX fins a l'actualitat en el segle XXI, en el qual canvien algunes qüestions però també continuen unes altres.
Així mateix, des de la sociològica, s'exposa el conflicte entre dos esferes centrals en la societat com són la de producció i la de reproducció, així com les solucions aportades; i la feminista, evidenciant les desigualtats patides per les dones en el procés de configuració del conflicte, apuntant que les desigualtats s'agreugen si interactuen amb altres desigualtats socials.
El text conclou amb l'exposició de la situació originada per la Covid-19, on l'esfera laboral i la familiar es van desenvolupar considerablement en el mateix espai, la llar.
L'autora, experimentada investigadora, és doctora en Ciències Polítiques i Sociologia i professora de Sociologia en la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana. Ha sigut també directora de la Unitat d'Igualtat de la UJI (2013-2022) i presidenta del Comitè d'Investigació Sociologia del Gènere de la FES (2018-2024).
Els seus principals temes d'investigació se centren en els canvis socials i en els estudis de gènere. Alcanyís ha realitzat diferents investigacions i publicat articles en revistes espanyoles i estrangeres sobre aspectes de la realitat social de les dones, com per exemple la conciliació entre la vida laboral i familiar, la tecnologia, la pau i el desenvolupament, els canvis generacionals i la desigualtat.
Entre els llibres publicats destaquen Canvis i continuïtats en les dones (2010) i La mirada de gènere en sociologia (2021, juntament amb Constanza Tobío i María Teresa Martín. Així mateix, ha impartit conferències i participat en cursos en universitats de Portugal, Mèxic, Xile, Cuba i Costa Rica.