Una maleta amb cartes, fotos i llibretes inèdites d'Azorín recorre la seua vida en una exposició a Monòver

Imatge de l'exposició 'La maleta d'Azorín' a Monòver.
FUNDACIÓN MEDITERRÁNEO
Publicado: jueves, 8 junio 2023 10:55

   ALACANT, 8 Jun. (EUROPA PRESS) -

   Una maleta amb documentació personal de José Martínez Ruiz, Azorín, ha portat a la creació de l'exposició 'La maleta d'Azorín', que realitza un recorregut per la vida de l'escriptor i en la qual es podran veure cartes, fotografies, telegrames i llibretes personals que han romàs ocults fins avui.

   El president de la Fundació Mediterrani, Luis Boyer, ha presentat aquest dimecres a la Casa Museu Azorín de Monòver aquesta mostra, juntament amb l'alcalde de Monòver, Alejandro García, i la comissària de la mostra, Mercedes Navarro, segons ha indicat l'entitat en un comunicat.

   Aquesta exposició s'obrirà al públic aquest dijous 8 de juny, dia en què es commemora el 150 aniversari del naixement de José Martínez Ruiz i romandrà oberta fins al 22 de desembre.

   La Fundació Mediterrani conserva a Monòver la Casa Museu Azorín, un centre cultural i documental "clau" per als interessats i investigadors de l'obra d'Azorín i des del qual es treballa per a "mantindre viu el llegat de l'escriptor". Aquesta exposició sobre el contingut de la seua maleta és la principal proposta de la Fundació Mediterrani amb motiu de la programació organitzada dins del 150º aniversari del naixement d'Azorín.

   El 2 de març del 1967, l'escriptor moria deixant després d'ell una maleta "plena de les seues millors vivències". La maleta que va pertànyer a Azorín va ser donada per Luis Méndez de Vigo a la Fundació Mediterrani, que havia romàs oculta durant dècades en una finca toledana.

   A partir de la seua maleta personal, s'obri una nova finestra sobre la figura personal i literària d'Azorín, amb més de 2.000 registres documentals i diversos objectes que van pertànyer a l'escriptor monovero. Entre tota aquesta documentació, per a l'exposició 'La maleta d'Azorín' s'han seleccionat alguns documents i objectes "d'especial interés i curiositat".

   D'aquesta manera, es podran veure 25 fotografies sobre Azorín, entre elles una del seu pare, a qui mai s'havia identificat fins a aquest moment en una instantània. També s'exposen cartes de Ramón Gómez de la Serna, Antonio Maura, Pío Baroja o Torcuato Lucca de Tena, entre unes altres, així com telegrames amb artistes plàstics com Genaro Lahuerta i Gastón Castelló.

   Un altre bloc de l'exposició ho componen objectes personals, com una llibreta en la qual el propi Azorín prenia notes del significat de paraules que li interessaven o en la qual transcrivia dits populars. També es podran veure les seues targetes de visites personals, els seus carnets dels cinemes Rex i Capitol de Madrid o el seu contracte per a escriure articles amb l'editorial Premsa Espanyola.

   La "gran varietat" de documents que es van trobar en la maleta pertanyent a José Martínez Ruiz abasta pràcticament tots els moments de la vida de l'escriptor. Per això, la comissària de la mostra, Mercedes Navarro, ha plantejat aquesta mostra com "un recorregut vital, un viatge pels seus entorns geogràfics i literaris que dóna sentit a l'objecte que inspira l'exposició".

   D'aquesta manera, es proposa al visitant un "viatge lineal", on les imatges són protagonistes, acompanyades de breus textos, abans de res de caràcter literari i a manera de pinzellades descriptives del recorregut vital i professional de l'escriptor de Monòver.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià