Mazón proposa incloure en el nou sistema de finançament una penalització per les CCAA que siguen "deslleials" a Espanya

El president de la Generalitat valenciana, Carlos Mazón, intervé durant un debat després de la Comissió General de les Comunitats Autònomes, en el Senat, a 19 d'octubre de 2023, a Madrid (Espanya).
Jesús Hellín - Europa Press
Publicado: lunes, 13 noviembre 2023 11:54

   Demana "rescatar" l'esperit de la Transició espanyola per a afrontar l'etapa "de lluitar per la democràcia diàriament"

   MADRID, 13 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha proposat aquest dilluns que la reforma del nou sistema de finançament autonòmic contemple una clàusula de "lleialtat" amb Espanya que penalitze a les regions que "ataquen l'Estat" per a, segons ha dit, evitar que succeïsca amb el finançament el mateix que va ocórrer amb el procés català.

   Així ho ha exposat Carlos Mazón aquest dilluns en un esmorzar informatiu de 'El Debat', on ha estat acompanyat per la secretària general del PP, Cuca Gamarra, on ha aprofitat el focus de la reforma del sistema de finançament autonòmic per a fer aquest suggeriment.

   Es tracta, segons ha dit, que el nou model de finançament autonòmic tinga un factor que contemple la lleialtat com un dels elements a considerar il·legal i que, si hi ha comunitats que ataquen l'Estat, tindrien una penalització.

   "En cas contrari, el missatge que es trasllada als territoris que no han mercat eixe relat, és que durant dècades hem perdut el temps, que l'eficaç és atacar l'Estat, negar la Constitució. És que el que no podem és establir un sistema que a continuació el que faça siga arbitrar totes les seues excepcions", ha explicat Mazón.

   NO RENUNCIAR Al FINANÇAMENT

   El president valencià també s'ha pronunciat sobre la condonació de deute a les CCAA, que va pactar el PSOE amb ERC, assegurant que des de la Comunitat "no es renunciarà al que correspon": "Però ho farem amb amnistia o sense amnistia".

   "Per descomptat el que no pot ser és dins d'un procés singular, una altra vegada solament amb Catalunya", ha advertit Mazón, que ha lamentat que l'anunci de la condonació de deute a Catalunya i altres CCAA es mou "en el terreny de la confusió premeditada".

   En aquest context, Mazón ha denunciat que es parlara de "finançament singular" per a Catalunya en el pacte del PSOE amb els independentistes, recordant que la Comunitat Valenciana és la regió més infrafinanciada de tot l'Estat, atribuint-ho al model de finançament de José Luis Rodríguez Zapatero.

L'AMNISTIA I LES PROTESTES

   Així mateix, el president valencià també ha centrat gran part de la seua intervenció d'aquest dilluns en aquest fòrum a Madrid en les protestes d'aquest diumenge en totes les capitals espanyoles contra l'amnistia, promogudes pel PP.

   Sobre este tema, Mazón considera que aquest diumenge ha suposat un punt d'inflexió que dóna la benvinguda "a una nova etapa": "La de lluitar per la democràcia diàriament, est és el repte de la nostra generació, de l'etapa que ens toca viure, afrontemóslo rescatant la millor herència, la Transició espanyola".

   Així, el president valencià ha censurat tots els pactes de Pedro Sánchez amb els independentistes per a la seua investidura, més concretament pel que fa a l'amnistia, avançant que els servicis jurídics es posaran a treballar una vegada es conega el text per a veure els recursos que es puguen presentar davant el Tribunal Constitucional.

   Finalment, Mazón també creu que seria bona idea que l'expresident valencià, Ximo Puig, poguera arribar a ser ministre en un futur Govern de Pedro Sánchez: "A veure si es pren de debò el Port de Valenciana, el Corredor Mediterrani...".

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià