Actualizado 05/10/2009 19:02 CET

El Palau retira 'Roger de Flor' per a evitar "polèmiques innecessàries" al 9 d'Octubre

VALÈNCIA, 5 Oct. (EUROPA PRESS) -

El Palau de la Música de València ha decidit "posposar" la interpretació de l'òpera 'Roger de Flor' de Ruperto Chapí, prevista per al pròxim dia 8 d'octubre, en el concert del Dia de la Comunitat Valenciana, per a "donar la categoria i repercussió que esta obra es mereix, i evitar polèmiques innecessàries en un dia tan important per a tots els valencians", segons han informat hui fonts de l'auditori valencià en un comunicat.

Finalment, el concert del dia 8, amb motiu de la commemoració del 9 d'Octubre, tindrà la direcció de José María Cervera Collado i s'interpretarà un programa amb música d'autors de la Comunitat Valenciana.

La substitució de l'obra es produïx després que membres del Cor de la Generalitat Valenciana denunciaren que se'ls havia demanat que canviaren les al·lusions al poble català que apareixen en l'obra per les expressions 'valencià' o 'aragonés'.

El Palau manifesta en el seu comunicat que els únics perjudicats amb esta polèmica "són els valencians i la música del mestre", i destaca que hi ha obres "tan emblemàtiques" com l'òpera 'La Fuerza del Destino' de Giuseppe Verdi, que a Alemanya es canvia la lletra "morti a tedeschi" (mort als alemanys) per "morti a tutti" (mort a tots), per a "evitar les esmentades polèmiques".

En concret, en l'audició de dijous que ve s'interpretaran la marxa de 'La filla del Rei Barbut' de Matilde Salvador, 'Coplas de mi tierra' de Manuel Palau, Estival d''Acuarelas valencianas' d'Eduardo López Chávarri, els poemes simfònics 'Es chopa hasta la moma' i 'Una nit d'albaes' de Salvador Giner, i 'Paisajes Levantinos' de Cervera Lloret. Conclourà el concert amb l'Himne Regional del mestre José Serrano.

colaboracio