Perits de SOS Desapareguts diuen que el Consell "va fallar a liderar" en la dana "causant pèrdues humanes evitables"

Archivo - Arxiu - Un home passeja pel carrer negat de fang, a 13 de novembre del 2024, a Paiporta, Valencia (arxiu)
Rober Solsona - Europa Press - Archivo
Publicado: viernes, 14 marzo 2025 18:46

   "La falta d'alertes va ser la sentència de mort; un avís hauria salvat vides", sosté un informe

   VALÈNCIA, 14 Mar. (EUROPA PRESS) -

   Un informe pericial sol·licitat per l'associació SOS Desapareguts --que ha anunciat que es personarà dilluns que ve com a acusació particular en el jutjat de Catarroja en nom de 70 víctimes mortals de la dana, representats per més 170 familiars, un terç del total-- advertix "omissions greus" en l'actuació de la Generalitat el dia de la dana, que "va fallar a liderar i coordinar, causant pèrdues humanes evitables".

   Igualment, afirma que "la no declaració d'emergència va impedir evacuacions i mobilització de recursos". "La falta d'alertes va ser de la sentència de mort; un avís hauria salvat vides. L'abandó municipal va amplificar la tragèdia".

   En un document de 77 pàgines, els perits observen "el conjunt de factors i elements que s'han produït en la gestió, en particular, les decisions o l'absència de les mateixes per part de les administracions, l'existència o inexistència dels recursos de planificació obligatoris per part de les administracions locals, provincials, autonòmiques o estatals concernides".

    L'informe, consultat per Europa Press, realitza una anàlisi de l'actuació de la Generalitat Valenciana i considera que el president, Carlos Mazón, "havia de declarar l'emergència catastròfica, emetre alertes via 112 i liderar als municipis". No obstant això, parla de "omissions greus", ja que, segons els perits, va haver-hi una "fallada a declarar emergència", ja que "no va assumir el comandament únic, deixant a València en caos, no va haver-hi avisos massius, condemnant a la població i no va supervisar ni va coordinar als ajuntaments".

    Així mateix, establix un "nexe de causalitat: la no declaració d'emergència va impedir evacuacions i mobilització de recursos i la falta d'alertes va ser la sentència de mort; un avís hauria salvat vides".

    Quant a l'actuació dels ajuntaments, aprecien "plans inactius, inaccción i falta de col·laboració". "No es van alinear amb la Generalitat" i "l'absència de plans va convertir barris en paranys mortals". "La inacció local va ser el colp final", afigen.

    En conclusió, la Generalitat "va fallar a liderar, alertar i coordinar, causant pèrdues humanes evitables" i "els ajuntaments van trair el seu haver de, multiplicant víctimes". "El nexe causal és irrefutable: estes omissions van matar i van deixar desapareguts", s'assegura en l'informe.

   A més, exposen que la cronologia dels dies anteriors a la dana --del 25 al 28 d'octubre-- "evidencia una finestra d'oportunitat d'almenys quatre dies en la qual la Generalitat, la Diputació i els ajuntaments van poder actuar per a salvar vides". "Una finestra --prosseguixen-- que es va tancar amb el silenci i la inacció, condemnat a les víctimes a una destinació que clama justícia".

   La pericial es referix a la possible responsabilitat autonòmica i, sobre esta qüestió, assenyala que la Generalitat "ex ante de no va exercir un control efectiu sobre el compliment de les normatives per part dels municipis ni va implementar accions correctivas quant a la disposició de vertaderes estructures de Protecció Civil i els corresponents Plans d'Emergències Municipals i Planes Especials contra Avingudes i inundacions".

    Opinen els perits que, des que en dates anteriors ja s'advertix que el 29 d'octubre s'anaven a produir precipitacions amb avís roig per part de l'AEMET, "va haver d'haver conformat el Cecopi i haver executat l'emissió de les alertes corresponents, doncs és la comunitat autònoma la institució responsable de llançar-les".

    "El propi dia 29, des de les huit del matí la província de Valencia ja s'està veient afectada per unes greus inundacions aigües a dalt a Requena i Utiel, retransmeses fins i tot en directe per la televisió pública, doncs bé, l'avís centralitzat a la població ES-Alert no es va produir fins al cap de les 08:00 pm, hores nocturnes, amb consells poc específics sobre mesures a adoptar i quan ja s'havien produït les desaparicions i la majoria de les defuncions", recorda.

    També retrau la seua actuació a la Comunitat Autònoma de Castella-la Manxa davant de l'ocorregut en Letur, que "sent com és un municipi que en aplicació de la legislació i normes autonòmiques, ha de comptar amb un eficaç pla de prevenció i resposta davant d'avingudes i inundacions". "Ningú va avisar a la població, ningú va acudir amb antelació per a garantir la mobilitat de les persones (és un municipi de 900 habitants) a zones segures, les conseqüències fur sis desapareguts els cadàvers dels quals van ser localitzats en els dies següents", lamenta.

Mitjà de comunicació subvencionat per la Generalitat Valenciana

Col.labora la Conselleria de Cultura, Educació, Universitats i ocupació de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 40.000 € para el foment de valencià