La pobresa infantil a Espanya, a debat des de demà en unes jornades organitzades per la UPV a Torrevella

Publicado: jueves, 18 abril 2024 15:27

   VALÈNCIA, 18 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV organitza les jornades 'La pobresa Infantil a Espanya, a debat' en les quals s'analitzarà la situació de pobresa de xiquets, xiquetes i adolescents a l'Estat. La trobada tindrà lloc a Torrevella els dies 19 i 20 d'abril i està dirigit a la Xarxa d'Universitats per la Infància i l'Adolescència (RUIA), integrada per 30 universitats espanyoles.

   Les jornades compten amb el suport de l'Ajuntament de Torrevella i l'Aula de la UNED de la localitat. La inauguració per part de les autoritats té lloc aquest divendres, 19 d'abril, a les 12 hores al Palau de la Música de Torrevella.

   Segons han apuntat des de l'organització, Espanya és el país de la Unió Europea amb major taxa de pobresa infantil, amb aproximadament un 28% de xiquetes, xiquets i adolescents --una mica més de dos milions--, vivint en situació de pobresa.

   Les carències afecten a la seua salut física i mental, les seues oportunitats educatives i les seues possibilitats d'ocupació futura, aspectes que s'abordaran en les jornades. L'informe 'El Cost de la Pobresa Infantil a Espanya', que es debatrà en la trobada, conclou que el PIB espanyol seria un 5,7% més elevat si s'eliminara la pobresa infantil.

   A més, les persones que viuen situació de pobresa durant l'adolescència tenen un 28% menys de probabilitats d'aconseguir nivells d'estudis superiors, segons l'anàlisi que presenta 'El Cost de la Pobresa Infantil a Espanya'. L'efecte en termes de productivitat laboral és de 57.000 milions d'euros anuals. D'altra banda, l'impacte de les malalties provocades per la pobresa és de 6.079 milions d'euros a l'any.

   Per això, l'informe conclou que el PIB espanyol seria un 5,7% més elevat si s'eliminara la pobresa infantil. La inversió necessària per a revertir aquesta situació seria compensada llargament pels beneficis, no només socials i humans, sinó també econòmics.

   Segons el citat estudi sobre el cost de la pobresa, elaborat el 2023 per l'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil --participant en les Jornades--, quasi un de cada quatre menors experimenta pobresa crònica a Espanya --durant tres anys consecutius o més--.

   El fenomen de la cronicitat es va assentar a principis d'aquest segle en l'Estat i va créixer un 70% entre 2006 i 2016. La creació de llocs de treball a Espanya des del 2017 no ha tingut l'impacte desitjat en les famílies, a causa de la mala qualitat de l'ocupació, segons l'estudi.

ACCIONS DES DE LA UNIVERSITAT

   Les jornades 'La pobresa Infantil a Espanya, a debat' abordaran la relació entre educació i pobresa en la infància i la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Carlos III de Madrid exposaran les seues iniciatives sobre aquest tema.

   Vicente Cabedo, director de la Càtedra d'Infància i Adolescència de la Universitat Politècnica de València, ha destacat algunes accions d'universitats valencianes: "Tant la Universitat d'Alacant com la pròpia UPV compten amb un programa d'ajudes perquè adolescents i joves provinents dels sistemes de protecció accedisquen a la universitat; també s'està treballant amb la Conselleria d'Educació perquè el pròxim curs existisca una plaça reservada en cada titulació per a aquests casos".

   D'altra banda, Cabedo ha destacat que l'Escola d'Estiu de la UPV, en col·laboració amb la Càtedra d'Infància i Adolescència, disposa algunes places per a la infància vulnerable. "D'acord amb l'Enquesta de Condicions del Vida de l'INE, més de dos milions i mitjà de xiquets, xiquetes i adolescents no gaudeixen ni una setmana de vacances a l'any fora de casa. Est és també un paràmetre de pobresa".

   Quant a l'impacte de la pobresa en la salut dels xiquets, Vicente Cabedo ha assenyalat "carències" en la salut visual o bucodental: "Hi ha xiquets i xiquetes que necessiten ulleres i no poden comprar-les, perquè no ho cobreix la seguretat social, o deixen d'anar al dentista".

   En aquest sentit, el document 'Estratègia nacional de prevenció i lluita contra la pobresa i l'exclusió social 2019-2023' confirma que el 45% de menors que viuen en llars amb menys renda no han anat mai al dentista. També especifica que tenen el doble de probabilitats de patir malnutrició i el triple de patir obesitat que els xiquets del quintil més ric.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià