Professorat associat inicia la vaga indefinida fins a "tindre garanties fefaents d'estabilitat"

Archivo - Imatge d'arxiu d'estudiants universitàries.
Alberto Ruiz - Europa Press - Archivo
Publicado: martes, 31 enero 2023 18:46

   Universitats valencianes parlen d'escàs seguiment i emplacen el divendres per a disposar de dades més exactes

   VALÈNCIA, 31 Ene. (EUROPA PRESS) -

   Docents de les universitats públiques valencianes estan cridats des d'aquest dimarts a secundar la vaga "indefinida intermitent" convocada per l'Associació Estatal del Professorat Associat de les Universitats Públiques contra les mesures de la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU).

   Les parades --d'àmbit estatal i previstes per als dimarts, dimecres i dijous-- volen elevar la protesta per la "multitud de professorat associat que serà acomiadat malgrat encadenar anys i anys de contractes en manifest frau de llei", així com i exigir "la conversió dels contractes temporals en indefinits".

   Els convocants afirmen que mantindran l'acció "fins que es donen garanties fefaents d'estabilitat i de conversió dels seus contractes temporals en contractes indefinits, tal com es preveia en les reunions mantingudes entre el Ministeri d'Universitats i l'Associació Estatal del Professorat Associat per a l'elaboració de la Llei Orgànica del Sistema Universitari".

   Entre les principals reivindicacions, figuren "aconseguir el caràcter indefinit dels contractes del PDI Associat sense necessitat de concursos; el reconeixement de les hores efectives de treball (a cada hora de classe li corresponen quatre de preparació); la promoció del PDI Associat a les categories superiors a les quals estiga acreditat; el dret al cobrament de quinquennis i sexennis com les altres figures contractuals; el ple dret a la participació en la investigació; i quantes considere oportú afegir al llarg de la negociació l'esmentada Associació Estatal".

   Així mateix, en el cas de les universitats valencianes han reivindicat l'aplicació "definitiva i amb caràcter retroactiu des de gener de 2019" del conveni col·lectiu del personal laboral de les universitats, "ja que és l'única comunitat autònoma de tot l'Estat que manca d'aquest conveni".

   Per la seua banda, fonts de la Universitat de València (UV) consultades per Europa Press han comentat que, una vegada iniciada la vaga en coincidència amb l'inici del semestre, la institució està arreplegant les dades del sistema de Gestió de Docència Impartida (GDI) que registra el fitxatge de classes i tutories impartides.

   Una vegada recaptades les incidències en el sistema, la Universitat, "com realitza habitualment en aquests casos, traslladarà al professorat la notificació de la incidència perquè puga procedir a la seua correcció en cas que haja oblidat registrar l'activitat docent", afigen.

   Per la seua banda, la Universitat Politècnica de València (UPV) ha informat que no li consta "cap cas de seguiment". "Hui s'inicia la convocatòria nacional de vaga del professorat associat de les universitats públiques. La Conselleria ha resolt uns servicis mínims que garantixen la realització dels exàmens d'avaluació i altres proves necessàries programades, així com la tutorización dels treballs fi de màster, fi de grau i pràctiques externes", afirmen.

SERVICIS MÍNIMS

   Insisteixen que, estant en període d'exàmens, els servicis mínims decretats "garanteixen la total normalitat de l'activitat acadèmica dels professors convocats". De fet, apunten, "a la Universitat Politècnica de València no consta cap cas de seguiment de la mateixa per part del col·lectiu convocat".

   Es dona la circumstància que en la UPV també s'ha cridat la vaga al personal informàtic. Les dades de hui, segons detalla la Politècnica, situen el seguiment en un 20,6%, a falta de completar les dades del torn de vesprada. A més, la consolidació de les dades del torn de vesprada del primer dia de vaga --ahir dilluns-- reporten un 26,6% de seguiment de la vaga. L'universitat reitera "l'agraïment als treballadors en vaga pel seu comportament exemplar".

   La Universitat d'Alacant (UA) ha detectat "molt poc seguiment" de la parada de professorat associats i assegura a Europa Press que no hi ha hagut classes suspeses i que tindran més dades a mesura que avance la setmana.

   En la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló comenten que s'han establit els mecanismes interns perquè el professorat comunique a Recursos Humans si s'adhereix a la vaga. Tenint en compte que es tracta de personal que no té dedicació a temps complet i que les dades podrien no ser representatius, emplacen al pròxim divendres, 3 de febrer, per a facilitar informació més exacta.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià