El PSPV registra d'urgència canvis legals contra la prostitució i Compromís retrau la falta de diàleg

Archivo - Arxiu - Front Abolicionista País Valencià exigeix en la plaça de l'Ajuntament de València l'abolició de la prostitució
PABLO ALBEROLA - Archivo
Publicado: martes, 31 enero 2023 14:30

   VALÈNCIA, 31 Ene. (EUROPA PRESS) -

   El PSPV ha registrat aquest dimarts a Les Corts, en solitari i per la via d'urgència i lectura única, dos proposicions de llei per a "avançar en l'abolició de la prostitució" amb modificacions en les lleis autonòmiques de Carreteres i Espectacles, i ha establit la prohibició de la seua pràctica en zones de domini públic i la seua publicitat en establiments.

   Compromís, segon soci del Botànic, ha retret la falta de diàleg en un àmbit tan sensible, mentre Unides Podem ha mostrat el seu respecte a presentar iniciatives en solitari i ha quedat a l'espera de llegir-les. Així ho han explicat les síndiques dels tres grups després de la junta de portaveus.

   Ana Barceló (PSPV) ha defès que "són mesures que van directament a protegir a les dones" i que no requereixen de "tramitació àmplia" com una llei, a més d'avançar que aquest dimecres compareixerà la sotssecretària d'Igualtat del seu partit, Ana Domínguez, per a detallar-les.

   En qualsevol cas, Barceló ha sostingut que tant Compromís com UP eren coneixedors d'aquestes propostes i podrien haver-les firmat conjuntament. "És veritat que probablement haguérem necessitat més temps, però hem esperat i finalment les hem presentat", ha exposat.

   Papi Robles (Compromís), per contra, ha advertit que la prostitució és "prou transcendent" com per a passar per un procés de participació ciutadana i una legislació "el més garantista possible". Ha assegurat que no han llegit el contingut de les proposicions, ja que li les han trobat a última hora abans de la junta, i que desconeixen si hi ha hagut canvis en els últims dies.

   A més, ha garantit que "fins a l'últim dia de legislatura" estan disposats a dialogar per a traure avant lleis. El portaveu adjunt, Carles Esteve, ha afegit que hi ha millors vies per a abolir la prostitució, com derogar les lleis que "impedeixen que persones migrants tinguen papers en regla per a treballar".

   Pilar Lima (UP) ha puntualitzat que han d'estudiar les propostes per a poder valorar-les. "Som un govern de coalició i cada soci té autonomia per a proposar el que estime oportú", ha resolt.

EL PP RECORDA LA "BARALLA" D'OLTRA I BRAVO

   Entre l'oposició, la síndica del PP, Mª José Catalá, ha recordat que l'any passat ja "estaven barallades" per les mesures contra la prostitució la consellera de Justícia, Gabriela Bravo (PSPV), i l'ex-vicepresidenta i exconsellera d'Igualtat, Mónica Oltra (Compromís).

   Catalá ha atribuït l'interés dels socialistes a la campanya electoral, ha advertit que "la Generalitat no té postura" en aquesta matèria i ha urgit a prendre responsabilitats sobre "un establiment de prostitució irregular en l'avinguda del port de València al costat d'un centre educatiu".

   En la mateixa línia, Mamen Peris (Cs) ha rebutjat aquest activisme legislatiu que "evidencia una guerra dels grups parlamentaris del tripartit al seu propi govern" i "en temps de descompte" a tres mesos d'eleccions. "És un desastre", ha constatat.

   I de Vox, la seua síndica, Ana Vega, ha instat a "que s'aclarisquen" tant el grup socialista com a la Generalitat en les mesures contra la prostitució.

   En concret, en el text de les dos propostes firmades el 23 de febrer, el PSPV demana prohibir tant l'ocupació temporal de zones de domini públic per a realitzar activitats de caràcter sexual a canvi d'una retribució com la difusió de publicitat sobre prostitució, a més de coordinar un procediment d'actuació per a donar suport a les dones prostituïdes.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià