VALÈNCIA, 31 Mar. (EUROPA PRESS) -
La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació, en col·laboració amb l'Institut Valencià de Cultura i l'Ajuntament d'Algemesí, publiquen 'Música, tradició i patrimoni. La festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí', dos volums escrits per Andrés Felici Castell i Xavier Richart Peris. El treball està dedicat fonamentalment a la música, la seua transmissió i evolució a través de la tradició i la importància de la seua conservació.
La publicació ha comptat amb el disseny i la maquetació de Joanra Estellés, qui ha continuat l'estil de la coberta del doble CD amb llibret que l'any 2020 va editar la l'Escola Musical de Tabal i Dolçaina d'Algemesí. Es presentarà el pròxim 9 de maig a la Cafeteria de l'edifici Rialto, a València, i l'1 de juny a Algemesí.
La Festa Major d'Algemesí, que té lloc cada mes de setembre des del segle XVII, és una de les manifestacions de la música tradicional "més significatives del territori valencià". La declaració per part de la Unesco com a patrimoni immaterial de la humanitat l'any 2011 va suposar "el reconeixement internacional d'un poble capaç de mantindre vives la seua cultura i la seua tradició de manera ininterrompuda".
La música tradicional, interpretada majoritàriament amb la dolçaina i el tabal, és protagonista imprescindible de la Festa i es mostra "viva i actual en els balls de carrer i les danses rituals", subratllen els impulsors de l'edició en un comunicat.
L'objectiu fonamental d'aquest estudi és, per tant, "ressenyar la importància dels músics i músiques en la Festa fins a crear una guia detallada sobre l'execució actual on aclarir conceptes bàsics, com per exemple quantes melodies té cada ball, quins són els títols, quines melodies es dansen i quines no, des de quan i per què s'han interpretat, etc.".
El primer volum conté un article de Cristina Martí Morell i Pau Llorca Ulzurrun de Asanza on es contextualitza la Festa des d'un punt de vista etnomusicòleg, seguit d'una descripció exhaustiva per part de Felici de tots els rituals, en la qual es mostra com s'organitzen les activitats, així com el comportament que han d'adoptar els músics en tots els actes.
Per la seua banda, el segon volum, de Richart, conté les transcripcions en partitura de totes les melodies i ritmes usats en el desenvolupament de la Festa, una succinta anàlisi musical i una sèrie de reflexions personals quant als valors socials i identitaris de la música tradicional.
DOLÇAINERS I TABALETERS
Andrés Felici i Xavier Richart pretenien oferir un material que puga convertir-se en "una guia minuciosa per a dolçainers i tabaleters, com si fora un manual del curs de preparació de les músiques, malgrat que el que havia de ser una guia simple i clara, s'ha convertit en un extens estudi".
Finalment, s'han aprofitat les processons dels últims anys per a demanar col·laboració a diversos fotògrafs i fotògrafes per a generar un material que, cal dir, era molt escàs: fotografies on els protagonistes foren els músics i no els balls.
Andrés Felici Castell (Algemesí, 1986) és doctor en Història de l'Art i treballa com a professor en el col·legi Ave Maria de Carcaixent i al Departament d'Història de l'Art de la Universitat de València. Com dolçainer, participa en les festes de Mare de Déu de la Salut des de l'any 2000. Ha sigut mestre de dolçaina en les escoles d'Algemesí i Guadassuar.
Xavier Richart Peris (Algemesí, 1963) participa com dolçainer en el ball de la Muixeranga des de l'any 1979. Ha sigut mestre de la l'Escola Musical de Tabalet i Dolçaina d'Algemesí fins a l'any 1989. En l'actualitat és professor titular de música en l'especialitat de dolçaina en el Conservatori Professional José Iturbi de València.