El 40% dels autònoms declara ingressos per sota del SMI i UATAE alerta de la seua "precarietat"
VALÈNCIA, 19 May. (EUROPA PRESS) -
Quasi el 50% dels nous autònoms va cessar la seua activitat abans dels 18 mesos a la Comunitat Valenciana el 2024 i va haver-hi 73.000 baixes entre este col·lectiu, que ha quedat "fràgil, precaritzat i sense xarxa de protecció".
Esta és una de les principals conclusions de l'Informe sobre el Treball Autònom a la Comunitat Valenciana 2024 de la Unió d'Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (UATAE CV), que advertix de la "precarietat" d'un col·lectiu "sense xarxa de protecció" i d'"un model d'autoocupació basada en la subsistència individual, sense capacitat d'escalar ni generar ocupació addicional".
Amb un total de 375.728 persones afiliades al Règim Especial de Treballadors Autònoms (REPTA), la comunitat es posiciona com un dels principals territoris en nombre de persones treballadores per compte propi a nivell estatal.
El creixement net d'autònoms el 2024 va ser de 81.500 persones, però en este mateix període es van registrar prop de 73.000 baixes. Per això, l'associació ha denunciat que "la rotació és altíssima" i que "moltes persones inicien una activitat, però no aconseguixen sostenir-la en el temps".
Més del 40 per cent de les persones autònomes de la Comunitat Valenciana declara ingressos nets per baix del Salari Mínim Interprofessional (SMI) i fins a un 85% del total no compta amb empleats.
En l'informe es constata "un greu problema d'envelliment i falta de relleu generacional". Més del 40% dels autònoms tenen més de 50 anys, mentre que només un 3,2% té menys de 25 anys, "revelant grans dificultats d'accés a l'autoocupació entre la joventut", exposa UATAE, que proposa un Pacte Autonòmic pel Treball Autònom Sènior, que "protegisca als qui no poden jubilar-se i facilite l'entrada de noves generacions".
El perfil de l'autònom a la Comunitat Valenciana és un home de 48,5 anys, que desenvolupa la seua activitat en el sector servicis, no té assalariats al seu càrrec i obté rendiments nets mensuals propers o inferiors al Salari Mínim Interprofessional (SMI).
UATAE ha sol·licitat una Estratègia Autonòmica per al Treball Autònom que aborde "amb serietat el creixement i l'estabilitat del col·lectiu".
AUTOOCUPACIÓ FEMENINA
En paral·lel, amb 140.353 dones afiliades, la Comunitat Valenciana aconseguix una taxa del 37,23% de participació femenina en el treball autònom, lleugerament per sobre de la mèdia nacional.
A més, ha sigut una de les comunitats on més ha crescut el nombre de dones autònomes durant l'últim any (+2,75 %). El perfil de la dona autònoma valenciana és el d'una professional d'entre 45 i 55 anys, moltes vegades migrant, que treballa en el sector servicis.
No obstant això, este protagonisme conviu amb una major vulnerabilitat econòmica i social. Els ingressos nets mesuales de les dones autònomes són de 809,45 euros. Elles concentren els trams d'ingressos més baixos, presenten una bretxa significativa en pensions, i tenen un accés més limitat a la protecció social, segons este estudi.
D'altra banda, les persones estrangeres han aconseguit un pes del 19% del total d'afiliacions d'autònoms a la Comunitat. Per cada persona espanyola que es va donar d'alta el 2024, ho van fer 14 persones migrants. Segons UATAE, "seguim sense una estratègia pública per a la seua inclusió i consolidació en el treball autònom. És hora de reconèixer que són una part essencial del nostre teixit productiu".
EL 77,3% EN EL SECTOR SERVICIS
El 77,3 % de les persones autònomes valencianes desenvolupa la seua activitat en el sector servicis, sent el comerç i l'hostaleria els subsectores més representatius, encara que "tots dos mostren signes d'estancament o pèrdua d'activitat".
L'agricultura i la indústria, per la seua banda, continuen en reculada, tant en nombre d'afiliacions com en capacitat d'atracció per a nous emprenedors. El comerç, un dels pilars tradicionals de l'autoocupació, ha perdut més de 4.300 afiliacions des del 2020, per la qual cosa UATAE ha reclamat un "Pacte Autonòmic pel xicotet comerç, liderat per la Generalitat".
El sector de la informació i comunicació és una de les poques branques que ha crescut de forma significativa en l'últim any, "la qual cosa suggerix un potencial en activitats vinculades a la transformació digital".