Una quinzena de països de la UE es mobilitzen per a ajudar Turquia enfront del terratrèmol

Publicado: lunes, 6 febrero 2023 18:39

   BRUSSEL·LES, 6 Feb. (EUROPA PRESS) -

   Quinze Estats membres de la Unió Europea, a més de Montenegro, s'han mobilitzat per a assistir a Turquia amb ajuda d'emergència enfront del terratrèmol registrat aquest dilluns, segons ha confirmat la Comissió Europea en el seu últim balanç sobre l'assistència brindada a Ankara després del fort sisme que ha deixat prop de 2.400 morts a Turquia i Síria.

   La UE ja ha mobilitzat equips de rescat i cerca de supervivents a través del Mecanisme de Protecció Civil, l'instrument per a coordinar assistència europea a un Estat membre o un tercer país.

   En total Àustria, Bulgària, Croàcia, República Txeca, Estònia, França, Grècia, Països Baixos, Polònia i Romania, Itàlia, Hongria, Espanya, Malta i Eslovàquia han realitzat les seues respectives ofertes a les autoritats turques, ha confirmat el portaveu de Gestió de Crisi, Balazs Ujvari, en un missatge en xarxes socials.

   Així mateix, Montenegro ha oferit ajuda d'aquest mateix tipus, mentre que Albània i Espanya també han posat a la disposició de Turquia equips mèdics d'emergència, ha indicat un altre portaveu comunitari.

   Com a part del suport a Ankara, la UE ha activat el sistema de satèl·lit 'Copernicus' per a proporcionar servicis de cartografia d'emergència i la UE també està disposada a donar suport als afectats a Síria, atés que el Mecanisme de Protecció Civil s'activa davant peticions concretes de les autoritats nacionals d'un país.

   A primera hora d'aquest dilluns, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha mostrat les seues condolences pel "devastador terratrèmol", un missatge al que s'han unit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, l'Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, i la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola.

   En la mateixa línia s'ha expressat el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, qui ha mostrat la "total solidaritat" amb un dels aliats i ha assenyalat que els membres de l'organització estan ja en contacte per a mobilitzar suport.

   Líders europeus s'han solidaritzat amb Turquia i Síria, assegurant que enviaran ajuda d'emergència i participaran en les tasques de rescat. És el cas del canceller alemany, Olaf Scholz, el president de França, Emmanuel Macron, o el primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, qui ha dit que Londres "està disposat ajudar de qualsevol manera possible".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià