Sanitat recomana romandre en interiors i tancar finestres i entrades de l'aire

Un helicòpter sobrevola Sant Agustín en l'incendi forestal originat a Vilanova de Viver
Lorena Sopêna - Europa Press
Publicado: viernes, 24 marzo 2023 18:16

   Aconsella usar mascaretes tipus FFP2 per a fer front a les partícules generades per l'incendi

   VALÈNCIA, 24 Mar. (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria de Sanitat Universal, davant l'incendi forestal declarat en dijous a la localitat castellonenca de Vilanova de Viver, recomana a la població de la zona romandre en espais interiors, tancar finestres i qualsevol entrades de l'aire que provinga de l'exterior i assenyala que per a protegir-se de les partícules generades s'ha d'usar mascaretes tipus FFP2.

   Sobre aquest tema, la Direcció general de Salut Pública i Addiccions (DGSPA) recorda que en qualsevol situació d'emergència per incendi, hi ha efectes del fum i les partícules generades, fins i tot fora de la zona propera al foc, que poden afectar als ulls, irritar el sistema respiratori i agreujar malalties cardíaques i pulmonars, així com augmentar els trastorns depressius.

   Especialment, han de tindre en comptes les recomanacions per a protegir-se els grups més vulnerables com són xiquets, embarassades, ancians, pacients amb afeccions respiratòries (asma, EPOC) i cardiovasculars.

   Entre els consells que han d'observar-se està limitar l'exposició al fum romanent el major temps possible en ambients interiors i mantenint l'aire interior tan net com siga possible. Per a açò, s'han de mantindre portes i finestres tancades; i cal tancar qualsevol entrada d'aire des de l'exterior com a ximenera, campana extractora, reixetes de ventilació o endolls per a evitar l'entrada de fum o gasos.

   De la mateixa manera, per a evitar la contaminació de l'aire en ambients tancats no cal encendre gens que tinga flames, no passar l'aspiradora i evitar fumar. Així mateix, s'ha de reduir l'activitat física tant en exteriors com en interiors i en cas de patir malalties cardiorespiratòries és recomanable posar-se en contacte amb el seu centre de salut si els seus símptomes empitjoren.

   Sanitat informa que les mascaretes quirúrgiques i l'ús de mocadors no són una protecció segura contra el fum, sinó que per a

   una adequada protecció respiratòria enfront de les partícules generades per l'incendi es recomana l'ús de mascaretes tipus FFP2. Finalment, recorda que es poden consultar les dades de qualitat d'aire a la Comunitat Valenciana a través de l'app GVAire i en https://ica.miteco.es/

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià