L'informe arreplega incomunicacions entre Emergències i policies locals de 14 municipis des de les 15.31 hores, per incidències en la xarxa o d'una altra índole
VALÈNCIA, 23 May. (EUROPA PRESS) -
El sotsdirector d'Emergències de la Generalitat, Jorge Suárez, ha confirmat a la Guàrdia Civil que la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) de la vesprada del 29 d'octubre, el dia que la dana va arrasar gran part de la província de València, no es va gravar atès que esta possibilitat "no està protocolarizada", encara que el sistema de la realització de reunions per videoconferència "disposa de l'opció" d'enregistrament.
D'esta manera figura en un informe elaborat per la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil, al que ha tingut accés Europa Press, sobre el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat (CCE), encarregat per la titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció nº3 de Catarroja, en el marc de la causa penal de la dana.
La instructora va encarregar a la fi de març a la Guàrdia Civil l'elaboració d'un informe sobre les instal·lacions del Centre de Coordinació d'Emergències, situat a l'Eliana, que incloguera, entre altres, les dades relatives als sistemes de videoenregistrament existents en l'entrada de l'edifici i en diferents estades interiors.
En el citat document ara lliurat, que la jutgessa ha acordat incorporar al procediment, l'institut armat detalla els sistemes de videovigilància del CCE, les càmeres que cobrixen les estades, la informació que es mostra en les diferents pantalles, el sistema que garantisca en tot moment la cobertura de xarxa per al funcionament de telefonia mòbil o els sistemes de participació en reunions, via telemàtica, i l'enregistrament de les mateixes, entre altres qüestions.
També arreplega una sèrie d'informació i annexos aportats pel sotsdirector d'Emergències. Sobre l'últim d'estos assumptes, es precisa que Jorge Suárez "informa que la realització de reunions per videoconferència es duu a terme a través del sistema Webex que proporciona la Generalitat", mitjançant el qual "es poden generar convocatòries de reunions, enviant als usuaris convocats un enllaç per a la seua connexió".
"NO ESTÀ PROTOCOLARIZADA"
Este sistema, afig, "disposa de l'opció d'enregistrament de la reunió que s'est desenvolupant, extrem est que, quan és utilitzat, és notificat a tots els usuaris connectats". No obstant això, Suárez informa que les reunions realitzades en el Cecopi el 29 d'octubre "no van ser gravades, ja que és una qüestió que no està protocolaritzada".
També detalla que durant aquell dia no es van produir "caigudes de telefonia que afectaren a la xarxa d'internet" en el Centre de Coordinació d'Emergències i, "per tant, generaren un anormal funcionament de les connexions realitzades" a través d'este sistema.
REUNIONS PER VIDEOCONFERÈNCIA
En el mateix informe de la Guàrdia Civil s'explica que l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) utilitza el sistema Cisco Webex per a les reunions per videoconferència, que funciona tant a través d'una web com mitjançant una aplicació per a PC instal·lada en els equips del Centre de Coordinació d'Emergències.
A través d'este sistema, Emergències disposa de dos usuaris: un per a realitzar videoconferències des del propi Centre de Coordinació i un altre assignat als vehicles de Lloc de Comandament Avançat (PMA) i SATCoM de l'agència. Mitjançant estos usuaris, Emergències pot generar les convocatòries de reunió.
Addicionalment, assenyala l'informe, el sistema Webex disposa de dos opcions per a les reunions que poden ser activades si se sol·licita. La primera és que el sistema guarda l'enregistrament de la reunió en un emmagatzematge virtual de la plataforma Webex, un arxiu de vídeo que es pot descarregar posteriorment, i els usuaris reben una notificació que s'està gravant. La segona opció és un control d'accés en el qual, per defecte, qualsevol usuari que dispose de l'enllaç amb les dades d'accés pot connectar-se a la reunió, encara que opcionalment es pot configurar que queden a l'espera en una sala virtual fins que l'organitzador permeta la seua entrada.
S'indica que la videoconferència gestionada el passat 29 d'octubre en el sistema Webex de la Generalitat, amb el títol 'Coordinació emergència inundacions", es va crear a les 16.32 hores, amb la connexió del primer participant cinc minuts després.
També s'explica que en la sala del Centre de Coordinació d'Emergències, on es van celebrar les reunions del Cecopi durant el 29 d'octubre, no es disposa de "mitjans d'enregistrament d'imatge en el seu interior".
D'altra banda, l'informe assenyala que "en les diferents ubicacions del Cecopi del 29 d'octubre del 2024 no es van projectar continguts dels escenaris VideoWall (murals de deu pantalles instal·lats en el Centre de Coordinació d'Emergències) a causa que les pantalles estaven dedicades exclusivament a la videoconferència".
GARANTIR LA TELEFONIA MÒBIL
Mentre, en relació amb el sistema per a garantir la cobertura de xarxa per al funcionament de telefonia mòbil, Suárez aporta un document amb una explicació de les capacitats del sistema usat per a la gestió de telefonades i capacitat de recepció. No obstant això, s'assenyala que el CCE "no disposa d'un sistema que garantisca en tot moment la cobertura de xarxa per al funcionament de telefonia mòbil en les dependències on se situa el centre, atès que no és esta la tecnologia utilitzada per a les seues comunicacions".
En l'esmentat annex aportat pel sotsdirector d'Emergències s'exposa que durant la jornada del 29 d'octubre del 2024 es van produir "una sèrie d'incidències en la infraestructura de Telefònica amb diferent grau d'afectació" al CCE però, "gràcies a la redundància i robustesa del sistema, les trucades dels ciutadans es van atendre sense interrupcions".
Una d'estes incidències, que es va manifestar "des de les 04.30 hores aproximadament del 29 d'octubre", va provocar que en "un nombre significatiu de les telefonades entrants no s'escoltara al ciutadà, requerint a l'operador de 112 Comunitat Valenciana a realitzar repeticions de trucada". Esta incidència "no es va solucionar fins a les 18.00 hores del 31 d'octubre".
I s'afig que, a més de les incidències de veu, "també va haver-hi incomunicacions provocades bé per incidències en la xarxa de Telefónica o d'una altra índole en la pròpia seu, amb els equips situats en les Agències Integrades".
En el cas de la Policia Local d'Alginet es va produir a les 15.31 hores, amb la de Xest a les 18.29 hores, amb la de Paiporta a les 18.49 hores, amb la de Xiva a les 19.45 hores, amb la de Benetússer a les 19.54 hores i amb Ferrocarrils de la Generalitat (FGV) a les 20.14 hores. Li seguixen Catarroja a les 20.50 hores, Aldaia a les 21.29, Requena a les 21.48, Utiel a les 21.50, Alfafar a les 22.21, Quart de Poblet a les 23.06, Torrent a les 00.44, Carlet a les 04.56 i L'Alcúdia a les 04.58.