La Subterrània planteja un "espai de llibertat i diversitat" en el Teatre Rialto amb el projecte 'Persona'

Cartell de 'Persona'
GVA
Publicado: martes, 30 mayo 2023 18:33

   VALÈNCIA, 30 May. (EUROPA PRESS) -

   El Teatre Rialto de València posa en escena, de el 1 al 4 de juny, l'espectacle 'Persona', una producció de la companyia La Subterrània. Es tracta d'un projecte escènic de creació col·lectiva on es convida a participar a diversos col·lectius etiquetats com a vulnerables.

   El muntatge, que s'inclou en el cicle de companyies valencianes, és fruit de la idea original i la dramatúrgia d'Ester Medrano i Lucía Sáez.

   'Persona' tracta de la diversitat i planteja "un lloc de trobada i llibertat on s'ha treballat en pro de la creació d'aquest espectacle sobre les inquietuds, els somnis, les pors i les alegries que desitjaven els participants".

   Els intèrprets són son Tato Aguilar Gimeno, Ana Lacruz, Carmen Lahoz, Marcos Martínez, Joana Martins, Ester Medrano, Yamilé Salcedo Ortuño, M.a Carmen S., José Manuel Soriano Mollà i Sam Ulises.

   Aquest projecte s'emmarca dins del programa Arts for Change de la Fundació La Caixa, així com en el programa Graners de Creació amb una residència en el TAC de Catarroja.

   La companyia treballa de manera directa amb Creu Roja, Lambda, València Acull, Acova i ONCE, així com l'Escola de l'Actor i ESAD.

   Per a la Subterrània és "fonamental" acabar amb l'estigma de molts col·lectius minoritaris. L'estigma social al que són sotmesos aquests grups és el que genera que en molts casos es troben en risc d'exclusió social i fa complicat per a ells accedir a determinades àrees de la vida laboral i social.

   La manera de treballar, per tant, serà un grup de treball en el qual els participants provinguen de col·lectius diferents i que tinguen inquietuds artístiques o s'estiguen formant en l'àmbit professional en el camp de les arts escèniques.

   L'objectiu és treballar amb col·lectius diversos on no se signifique la característica de cada col·lectiu, sinó la característica de cada participant que ho fa únic i irrepetible. Així es generen vincles entre els participants.

   Aquesta manera de treballar amb la diversitat de grups provoca un treball de mediació molt interessant i específic.

NOUS ESPECTADORS

   La cerca de nous espectadors es potencia i es facilita, ja que les connexions directes de cada participant generen un públic igualment divers que no és l'habitual de les sales de teatre.

   La Subterrània compleix, el 2023, 10 anys d'experiència artística i social, cadascuna de les persones que formen l'equip de treball està especialitzada en un àrea concreta, sempre treballant de forma horitzontal, de manera que cadascun fusione les seues habilitats i coneixements en pro de la creació de l'espectacle.

   El resultat de treballar d'aquesta manera, encara que és més costós, ja que es necessita temps per a dialogar, reflexionar i negociar, és molt gratificant, perquè cada àrea creix gràcies a la influència de les altres generant una fusió d'universos que, per la idiosincràsia dels col·lectius diversos amb els quals es treballa, són molt heterogenis, i amb unes capacitats i unes necessitats completament diferents que donen sempre com resultat un contingut atípic i interessant.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià