El Tribunal de Justícia de la UE determina el caràcter distintiu del logo de Batman i la seua associació amb DC Comics

Imatge del logo de Batman registrat en l'EUIPO.
EUIPO
Publicado: miércoles, 7 junio 2023 18:40

   ALACANT, 7 Jun. (EUROPA PRESS) -

   El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha determinat que el logo de Batman, que representa una rata penada en un marc oval, tenia caràcter distintiu quan es va registrar en l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la UE (EUIPO) el 1998, la qual cosa permet la seua associació amb el seu editor, DC Comics.

   Així ho ha determinat el tribunal en una sentència que resol la petició de la societat Commerciale Italiana i el seu únic accionista, Luigi Aprile, els qui van sol·licitar al TJUE la nul·litat del registre de la marca, informa la institució en un comunicat.

   El logo de Batman va ser registrat com a marca el 2 de febrer del 1998, després que l'1 d'abril del 1996 DC Comics, editor de Batman, presentara a l'EUIPO una sol·licitud de registre de marca de la Unió Europea.

   Posteriorment, el 2019, la societat Commerciale Italiana Srl va presentar davant l'EUIPO una demanda de nul·litat d'eixa marca, referida a determinades classes de productes, com a roba i articles de festa. Aquesta demanda va ser desestimada per l'EUIPO; primer per la Divisió d'Anul·lació i després per la Sala de Recurs.

   L'Oficina de Propietat Intel·lectual de la UE considerava que, en les proves que se li van presentar, el personatge de Batman sempre s'associava amb el seu editor, DC Comics, i que no s'havia demostrat que els consumidors associaren eixa marca amb un origen diferent.

   Després d'això, la societat Commerciale Italiana i el seu únic accionista, Luigi Aprile, van sol·licitar al Tribunal General l'anul·lació de la resolució de l'EUIPO. Aquesta companyia negava el caràcter distintiu de la marca i sostenia que és descriptiva, circumstàncies que impedirien el registre de la marca i justificarien la seua nul·litat.

   No obstant això, el Tribunal General, amb la sentència d'aquest dimecres, ha desestimat el recurs, ja que considera que la resolució de l'EUIPO està "suficientment motivada".

   Quant al caràcter distintiu de la marca, sosté que significa que aquesta marca "serveix per a identificar el producte per al qual se sol·licita el registre, atribuint-li una procedència empresarial determinada i, per tant, distingir aquest producte dels d'altres empreses".

   A més, afig que, com en un procediment de nul·litat la marca registrada es presumeix vàlida, "correspon a qui haja presentat la demanda de nul·litat al·legar les dades concretes que qüestionen eixa validesa".

   Al seu juí, la mera circumstància que els consumidors associaren la marca impugnada amb un personatge de ficció, concretament Batman, "no permet excloure, per si sola, que aquesta marca també puga indicar l'origen dels productes controvertits".

   Referent a això, la Sala de Recurs assenyala en la seua sentència que el personatge de Batman "sempre es va associar amb DC Comics" i que les proves presentades per Commerciale Italiana i Aprile "no basten per a demostrar que no era així el dia en què es va presentar la sol·licitud de registre o que en eixa data la marca s'associara amb un altre origen comercial".

   D'aquesta forma, el tribunal amb seu a Luxemburg considera que l'EUIPO "va estimar encertadament que la marca impugnada posseïa caràcter distintiu".

   En relació al caràcter suposadament descriptiu de la marca, el Tribunal General ha desestimat l'al·legació de Commerciale Italiana i d'Aprile que la marca descriu una de les característiques dels productes, a causa que no cal representar el personatge de Batman sense eixa marca.

   En opinió del Tribunal General, la societat Commerciale Italiana i Aprile "no han explicat suficientment el motiu pel qual la marca pot descriure les característiques del personatge de Batman i les dels productes controvertits".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià