El TS confirma la condemna per lesions a un grup d'evangelistes per l'estampida al metre de València en 2018

Archivo - Arxiu - Persones usuàries en una estació de Metrovalencia
FGV - Archivo
Publicado: martes, 28 noviembre 2023 17:17

   Els condemnats van llançar proclames amb un megàfon: "Aquest metre està ple de pecat, de drogues..."

   VALÈNCIA, 28 Nov. (EUROPA PRESS) -

   La Sala Penal del Tribunal Suprem ha confirmat la condemna per delicte de lesions per imprudència menys greu a huit ciutadans alemanys i un iraquià amb residència a Alemanya per la seua responsabilitat en una estampida registrada en el Metre de València el 4 d'agost del 2018, en la qual va resultar ferida una jove del 25 anys en ser xafada pels viatgers que abandonaven precipitadamente el vagó.

   Cadascun dels condemnats, d'entre 19 i 42 anys en el moment dels fets, haurà de pagar una multa de 1.080 euros i una indemnització conjunta de 13.606 euros a la usuària lesionada.

   Els acusats, cristians evangelistes, van entrar sobre les 22.50 del 4 d'agost del 2018 en un vagó del Metre amb un carro de compra de color roig replet de llibres i cuadernillos de contingut religiós, motxilles i maleta, amb un d'ells amb una gran creu roja i el ciutadà iraquià vestint un jupetí o túnica amb caràcters àrabs.

   Una vegada a l'interior del comboi, que es trobava replet de persones, van començar a llançar proclames a través d'un megàfon del següent tenor: "Tenim un missatge per a vosaltres: aquest metre està ple de pecat, de drogues, de formació (fornicació...), d'alcohol. La paraula de Déu diu..". Un acusat proferia les paraules en alemany a través d'un megàfon, un altre les traduïa al castellà en veu alta, i uns altres del grup gravaven l'escena i van entregar un tríptic, on figurava la llegenda: "on aniries si morires hui mateix?".

   En escoltar les paraules dels acusats, un jove no identificat assegut a les seues esquenes i al que acompanyaven altres joves, va dir "d'alguna cosa cal morir, cony". A continuació, alguns viatgers es van alçar espantats i es van dirigir cap a la porta del vagó, en el qual es van amuntegar, moment en el qual el mateix jove es va tornar a alçar del seu seient i va dir: "que és mentida, cony. Valga'm Senyor", i va continuar "mare meua, que és broma, que és broma", segons la sentència de l'Audiència de València.

   En eixe moment, es va generar una situació de temor entre els ocupants del comboi, "als quals els arriben no solament les exaltades paraules dels acusats, sinó la possibilitat que poguera tractar-se d'una bomba o un atac amb gas, i que tracten d'eixir del comboi a totes passades, per la qual cosa activen el botó de parada del tren, que es va detindre a l'estació d'Albereda produint-se un devessall". Mentre això succeïa, els acusats van continuar dient: "Jesucrist us estima, no tingueu por, solament por del pecat".

   Com a conseqüència de l'estampida, els usuaris del metre es van espentar i van xafar uns a uns altres, resultant contusionades diverses persones que no van requerir atenció facultativa, excepte una xica que viatjava en el primer vagó darrere del maquinista, que va ser xafada pels viatgers que abandonaven precipitadamente el comboi, i va patir edemes ossis i esquinç.

   La jove ha sigut diagnosticada de trastorn d'ansietat generalitzada i ha precisat assistència psicològica per fòbia específica a agafar el metre i metgessa per cefalea, sensació de debilitat i parestèsies en hemicorp esquerre, sensació

   de fatiga i falta d'aire, acúfenos en seguiment per otorinolaringologia, miodesopsias i insomni crònic.

POC INCLINATS A DEIXAR EL VAGÓ

   Els acusats es van mostrar reticents a deposar la seua actitud i van continuar amb els seus missatges, com "Aneu a cremar en l'infern", "els espanyols sou uns gossos, solament fumeu marihuana", "hem vingut d'Alemanya per a salvar-vos", i poc inclinats a abandonar el vagó a pesar dels requeriments dels vigilants de seguretat. Va ser només quan va arribar una dotació del Cos Nacional de Policia i es van veure emmanillats, quan van deposar la seua actitud.

   L'Audiència els va absoldre dels delictes de desordes públics i lesions per imprudència greu, mentre que el TSJCV va acceptar en part el recurs de la víctima i els ocondenó per lesions per imprudència menys greu al pagament de multa i la indemnització.

   Els condemnats van recórrer al·legant que no va existir ni infracció del deure cuidat, ni de cap manera es va crear una situació de perill exdavant amb l'entitat necessària per a considerar, que previsiblement, desembocaria en el resultat produït i que no van preveure que, "portant escenografia clarament catòlica (bíblia, creu...) i fent referència expressa a Jesucrist, pogueren ser confosos per islamistes radicals".

   El Suprem rebutja els recursos i destaca que l'acció inicial voluntària dels acusats, consistent a entrar en grup en el comboi, llançant proclames amb un megàfon i amb tríptics amb missatges apocalíptics, "va implicar una conducta arriscada o perillosa per al ben jurídic, que era la integritat física de les persones viatgeres del metre, que a més era previsible".

   En aquesta línia, afig que els acusats "van haver de preveure, necessàriament, que amb la seua acció es provocaria eixe risc, a més van adoptar una actitud posterior en la qual no van impedir el devessall ni van intentar llevar la por als viatgers, sinó tot el contrari, ja que quan es produïa l'al·luvió de gent", van continuar amb les seues proclames i van ser poc inclinats a deixar el vagó.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià