La UA crea una unitat "pionera" d'atracció de talent innovador per a potenciar la internacionalització

Archivo - Fotografies d'arxiu de projectes d'investigació de la UA
ROBERTO RUIZ DE ZAFRA / UA - Archivo
Publicado: viernes, 3 febrero 2023 18:32

   ALACANT, 3 Feb. (EUROPA PRESS) -

   El Vicerectorat d'Investigació de la Universitat d'Alacant (UA) ha presentat la Unitat d'Atracció de Talent Investigador (UATI), una iniciativa "pionera" entre les universitats valencianes, amb l'objectiu de donar suport i facilitar la incorporació del personal investigador que vullga desenvolupar la seua activitat professional en la UA, a més de contribuir a l'enfortiment i internacionalització de la institució.

   Aquesta unitat, que va ser aprovada en l'últim Consell de Govern el passat dia 26 de gener, busca facilitar la incorporació de les persones investigadores, a través d'una via "única i centralitzada", segons ha explicat la institució acadmica en un comunicat.

   El "ampli ventall de servicis" d'aquesta nova unitat es dirigeix al personal investigador, tant nacional com a internacional, que s'incorpora a la UA amb vinculació contractual, així com a investigadors convidats procedents d'altres universitats i centres d'investigació nacionals i internacionals que realitzen estades temporals d'investigació a la UA. A més, la UATI prestar també suport als investigadors de la UA quan realitzen estades a l'estranger.

   María Isabel Beltrán, directora del Secretariat d'Estructures per a la Investigació, ha ressaltat que aquesta unitat "respon una necessitat latent" en els grups d'investigació. "S'enfrontaven a dificultats administratives i burocrtiques per a l'atracció de talent investigador, i es crea també per a facilitar la incorporació i integració del personal investigador a la UA", ha assenyalat.

   Aquestes necessitats del personal docent i investigador sorgeixen davant qüestions com la falta d'una finestreta única de referncia que done respostes concretes a aquestes dificultats, per la qual cosa "moltes vegades les responsabilitats requeien entre el personal administratiu de cada departament i, fins i tot, en la capacitat de gestió dels propis investigadors".

   En ocasions, "aquestes deficincies desembocaven en dificultats posteriors", com la falta d'un registre exhaustiu i sistemtic d'investigadors, falta control en assegurances d'accidents per a investigadors, impossibilitat de reconéixer o acreditar estades d'investigadors postdoctorals i convidats i excés de crrega burocrtica per al PDI, entre uns altres, ha indicat la UA.

   "Davant aquest context, detectem que s'estaven creant situacions com a cert desnim en l'atracció de talent, un difícil maneig de temps, riscos de no complir amb requisits de contractació o possibles incidncies en el finanament, entre unes altres, amb la consegüent prdua de potencial d'atracció de talent a la UA, en alguns uns casos", ha explicat Beltrán.

"PUNT DE CONNEXIÓ"

   Amb el propsit de respondre aquestes deficincies", la UATI operar com una oficina virtual amb personal especialitzat, proporcionant "un ampli ventall de servicis", com a suport en qüestions de regularització en el país, provisió de servicis de la UA, allotjament, activitats de recepció, proporció d'informació sobre l'oferta de formació contínua, així com qüestions relatives a la conciliació familiar.

   Així mateix, ser un "punt de connexió" amb els diferents servicis i unitats de la institució competents en rees clau i de suport a la investigació i que, a més, treballen amb els investigadors en temes com la formació contínua, la captació de fons per a la investigació, temes de transferncia, carrera investigadora, entre uns altres.

   El vicerector d'Investigació de la UA, Juan Mora, ha ressaltat que aquesta unitat "facilitar i, per tant, potenciar l'atracció, incorporació i integració del talent investigador" a la universitat, la qual cosa "els afavorir en el desenvolupament de la seua carrera investigadora".

   "Iniciem la marxa de la UATI amb la convicció que ser un instrument decisiu per a potenciar l'atracció de talent i contribuir al reconeixement internacional de l'excellncia investigadora que desenvolupem a la Universitat d'Alacant en tots els camps científics", ha destacat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià