La Unió celebra que la Comissió Europea augmente el control a les taronges d'Egipte després de la seua petició

Publicado: viernes, 26 mayo 2023 18:25

   VALÈNCIA, 26 May. (EUROPA PRESS) -

   La Unió Llauradora ha celebrat que "ha aconseguit" que en la pròxima revisió del Reglament (UE) 2019/1793 s'augmente del 20 al 30 per cent la freqüència del control d'identitat i físic dels enviaments de les taronges procedents d'Egipte que entren en la Unió Europea.

   Aquest Reglament es revisa dos vegades a l'any sobre la base dels resultats dels controls dels estats membres i altres dades, ha explicat en un comunicat l'organització agrària.

   A la fi de març, La Unió va viatjar fins a Brussel·les per a aconseguir avanços en els controls de cítrics de tercers països. Allí, la va presentar a través de l'eurodiputada del PSPV-PSOE, Inmaculada Rodríguez-Piñero, un informe tècnic sobre les substàncies prohibides detectades en fruites i hortalisses procedents d'Egipte, en el qual es revelava la presència de matèries actives de pesticides l'ús dels quals no està autoritzat a la Unió Europea o els límits màxims de la qual de residus són superiors als permesos, ha detallat.

   Segons el secretari general de La Unió, Carles Peris, "de cada 1.700 tones de fruites i hortalisses importades des d'Egipte es detecta una alerta sanitària en la UE". "Tenint en compte que s'importen sobre 340.000 tones d'eixe país cada campanya, les xifres són rellevants i obligaven les autoritats a actuar com així ha sigut. És un nou èxit per a la citricultura valenciana i espanyola gràcies a l'intens i rigorós treball realitzat", ha destacat.

   Per la seua banda, l'eurodiputada socialista ha valorat el treball "rigorós i incansable" de La Unió i ha defès que és fonamental que els agricultors estiguen presents a Brussel·les i "recolzen les seues demandes amb dades científiques".

   "Est és un èxit més de la col·laboració entre les associacions d'agricultors, la Generalitat i les persones que treballem en les institucions europees, tots junts pel bé de la nostra citricultura".

   Les taronges procedents d'Egipte figuren en el Reglament (UE) 2019/1793 des de maig de 2022, a causa del risc de contaminació per residus de plaguicides, amb una freqüència de controls oficials fixada fins ara en el nivell del 20% dels enviaments que entren en la Unió. Aquest percentatge ja s'havia incrementat del 10% inicial.

   Els resultats dels controls oficials realitzats durant el segon semestre del 2022 en els llocs de control fronterer dels estats membres de la UE van ser els primers a ser arreplegats i avaluats des de la inclusió de la mercaderia en el Reglament i mostren una taxa mitjana d'incompliment d'al voltant del 15% (quan les taronges es controlen en la frontera exterior de la UE), segons ha indicat l'organització.

   Entre els anys 2020 al 2022, Egipte va sumar 117 alertes. "A pesar de les mesures adoptades per la Comissió Europea el 2021 i 2022, eixe país encara té un alt índex d'alertes sanitàries", ha incidit La Unió.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià