València prova per primera vegada un autobús urbà d'hidrogen verd

L'alcalde de València, Joan Ribó, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i la directora gerent de l'EMT, Marta Serrano, visiten l'autobús d'hidrogen verd que està provant la ciutat per primera vegada
AYUNTAMIENTO DE VALÈNCIA
Publicado: lunes, 20 marzo 2023 16:52

   VALÈNCIA, 20 Mar. (EUROPA PRESS) -

   L'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València ha engegat aquest dilluns un assaig per a provar la implantació d'un autobús urbà d'hidrogen verd, que durant una setmana circularà en diferents recorreguts per la ciutat per a provar el seu funcionament.

   L'alcalde de València, Joan Ribó, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i la directora gerent de l'EMT, Marta Serrano, han visitat aquest dilluns a la plaça de l'Ajuntament l'autobús H2 City Gold, un vehicle de 12 metres cedit pel fabricant portugués Caetano per a la realització de proves de circulació i repostatge.

   A aquest efecte, l'EMT ha instal·lat una 'hidrogenera' portàtil en les seues instal·lacions de Dipòsit Sud, que permetrà experimentar les tasques de proveïment de carburant en aquest tipus d'autobusos. El vehicle en proves discorrerà per totes les línies urbanes durant una setmana, amb la finalitat de realitzar una revisió mèdica el més complet possible.

   Es tracta d'autobús que disposa en la seua part alta, al sostre, les cèl·lules de combustible, les bateries i els dipòsits d'hidrogen, i que no emet cap element contaminant; únicament vapor d'aigua, com a efecte del consum de l'hidrogen emmagatzemat.

   L'alcalde ha comentat, en declaracions als mitjans, que la utilització de l'hidrogen verd en el transport no té efectes sobre el canvi climàtic i la contaminació de l'aire doncs només emet vapor d'aigua, i que encara que està tecnologia està més "endarrerida" que la dels vehicles elèctrics, és "important començar a provar-la", avaluar si hi ha algun problema d'algun tipus, quant de temps pot circular o com es comporta el seu sistema de refrigeració.

    En eixe sentit, ha destacat que l'ús d'hidrogen permetria continuar donant suport als objectius de descarbonització de la ciutat en 2030.

   Per la seua banda, el regidor de Mobilitat Sostenible Giuseppe Grezzi, ha destacat que l'esforç de l'EMT per millorar la flota d'autobusos ha permès que en l'actualitat més de la meitat siguen híbrids. A més, ha exposat que, segons "dades certificades", entre 2015 i 2022 s'ha aconseguit una reducció del 22% d'emissions en la seua activitat i rebaixar l'antiguitat mitjana de la flota fins als huit anys, quan abans de 2015 era de més 13, ha apuntat.

   Grezzi ha destacat que aquesta col·laboració amb la firma Caetano permetrà realitzar la primera prova amb un autobús d'hidrogen en la ciutat, un test que serà "molt interessant perquè permetrà analitzar diferents paràmetres, com l'autonomia o el consum de l'autobús, i poder valorar si compleix amb les necessitats de la nostra xarxa". Precisament, l'EMT analitza de manera contínua les diferents tecnologies i models de mobilitat que permeten impulsar un transport urbà col·lectiu més sostenible i eficient, ha sostingut.

   La flota d'autobusos de l'EMT està composta per 487 autobusos: 254 híbrids, 30 GNC i 201 dièsel. També compta amb dos autobusos elèctrics, als quals en les pròximes setmanes se sumaran altres 20 elèctrics zero emissions finançats amb els fons europeus Next Generation, que permetran ampliar els vehicles zero emissions i reduir l'edat mitjana dels seus autobusos.

   Tant Ribó com Grezzi han reiterat la seua defensa de la necessitat d'una llei de mobilitat i una llei de finançament del sector públic que done recursos a les ciutats per a dur a terme els seus compromisos de reducció de les emissions i de sostenibilitat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià