Veïns afectats una setmana després: "Els psicòlegs ens han dit que és molt important que fem pinya"

Bombers rescaten objectes dels edificis cremats a Campanar
EUROPA PRESS
Publicado: jueves, 29 febrero 2024 18:31

   VALÈNCIA, 29 Feb. (EUROPA PRESS) -

   Veïns que han perdut les seues cases a l'incendi que va arrasar dijous passat dos edificis d'un complex residencial al barri valencià de Campanar han explicat com es troben una setmana després, a l'entorn dels immobles sinistrats i a l'espera que els bombers els faciliten les pertinences que s'hagen pogut recuperar dels seus habitatges, per al que els van citant.

   "Els psicòlegs ens han dit que és molt important que fem pinya", ha detallat Belén Lilienthal, una resident que va veure des de la seua casa de Dénia com se li cremava el pis a través de les càmeres de seguretat que tenia instal·lades. Karla Ahumada, una xilena que portava apenes quatre dies a València, a casa del seu nóvio, ha perdut uns 10.000 euros en joies i coses materials mentre que Alexandra, bielorussa, un any i set mesos residint a la ciutat, no va poder entrar a rescatar a la seua gossa.

   "És molt difícil, era molt difícil", ha indicat als mitjans de comunicació, als quals ha assegurat: "És culpa de l'edifici, no és culpa de bombers; em sembla que ells no podien fer res en aquest cas", ha dit entre llàgrimes Alexandra, que va eixir aquest dia de casa a les 17.10 minuts a un aniversari amb el seu fill, mentre que el seu marit estava amb la seua filla en un entrenament. Escassos minuts després es va deslligar l'incendi. Quan va arribar després de ser avisada, a les 17.55, ja no es podia accedir.

   Karla, per la seua banda, es lamenta que en el seu pis no s'ha pogut rescatar "absolutament res". "Un bomber va anar al pis a veure i ens van mostrar un video i està tota feta pols; pols, pols, pertot arreu", ha dit, i ha explicat que encara tenia l'esperança de recuperar alguna cosa encara que fóra "xicoteta".

   Alexandra explica que si escau només han recuperat alguns objectes del seu dormitori i alguna cosa del saló. Habitualment la família tenia allí la documentació, però l'havien traslladat tota a la cambra dels xiquets perquè esperaven la visita d'uns amics per a passar uns dies. I d'ací no s'ha pogut salvar res. Ni tan sols han localitzat el cos de la seua mascota del seu pis, la porta 33 en la quarta planta.

    "Ara també tenim molts problemes amb els documents perquè som bielorussos", ha indicat Alexandra, que es trasllada a Safranar, a una nova casa en la qual "hi ha tot per a viure" però, lamenta, "no ens retornen la nostra vida passada".

   Belén Lilienthal va arribar a València el divendres al matí des de la seua casa de Dénia després de veure a través de les càmeres de seguretat com es cremava el seu pis --la porta 41 d'un quart pis-- fins que es va tallar el subministrament elèctric. "A poc a poc estem assimilant-ho", diu, encara que afig que té ajuda mèdica. Lilienthal ha agraït el suport de les autoritats, de l'Ajuntament i l'ajuda dels veïns. També agraeix el tracte de les asseguradores, ja que alguns afectats han cobrat el contingut dels habitatges.

QUE ACABE EL MALSON

   "Vull agrair que tots ells s'estiguen bolcant i només esperem que aquest malson acabe", ha afirmat, i ha admès que li està servint de molta ajuda el fet que "fem tots una pinya". "És que no érem sol veïns, érem veïns i amics, com aquella parella, com la meua veïna de davant, que ha perdut la seua gosseta, i, sobretot, les persones que han mort, que també coneixíem molt bé", ha explicat, i assegura que aquest mateix dijous assistirà a un dels funerals.

    A l'espera del que els bombers puguen recuperar de la seua casa, reconeix que "pinta malament", però estava confiada a recuperar alguna joia de la seua mare. Preguntada per on trau forces per a superar-ho, afirma que "d'estar junt amb els meus veïns-amics". "En ells és on jo m'agarre molt fort", ha indicat, i ha subratllat que ella no volia el pis de Safranar perquè disposa de segona residència, però "els psicòlegs ens van dir que és molt important que fem pinya, que estiguem junts tots" en les noves cases.

    "Quan he anat a Safranar i he vist als meus veïns, ací m'agarre. Ací m'agarre a estar amb ells molt juntets", ha recalcat, si bé admet que "hi ha gent que ho porta de diferent manera" però, en tot cas, "això és terrible", conclou.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià