Von der Leyen insta a tancar a la COP28 un acord global per a triplicar la capacitat de les renovables

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen
William Volcov/Zuma Press Wire/D / Dpa
Publicado: jueves, 21 septiembre 2023 19:01

   BRUSSEL·LES, 21 Sep. (EUROPA PRESS) -

   La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha instat aquest dijous a tancar a la COP28 un acord mundial per a triplicar la capacitat d'energia renovable i duplicar l'eficiència energètica perquè "l'audàcia de pensar globalment és l'única opció en aquest període climàtic crític".

   Von der Leyen ha explicat que la UE ja treballa en una coalició amb el president de la COP28, el sultà bin Ahmed Al Jaber; el president William Ruto de Kenya i la primera ministra de Barbados, Mia Mottle, així com amb l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) i l'Agència Internacional d'Energies Renovables (IRENA, per la seua sigles en anglés).

   "Convidem a tots els països a unir-se. Necessitem fer això", ha insistit la líder alemanya en el seu discurs d'obertura de la sessió climàtica de Global Citizen NOW que té lloc a Nova York en els marges de l'Assemblea General de les Nacions Unides.

   Von der Leyen ha subratllat que per a limitar l'augment de la temperatura a 1,5 graus és necessari "accelerar la transició energètica global", raó per la qual ha constret a establir objectius globals per a 2030. "Perquè només el que es mesura es fa", ha apuntat, conscient que eixes metes poden ajudar també a mostrar el camí a les empreses.

   Amb l'ànim d'aconseguir "el major progrés possible per a la COP28", la presidenta de l'Executiu comunitari ha convidat també a treballar en un marc internacional que proporcione criteris clars per als crèdits de carboni, que creu que poden "marcar realment una diferència per al planeta" i en el que la UE ha començat ja a treballar al costat del Banc Mundial, el Fons Monetari Internacional (FMI) i l'Organització Mundial del Comerç (OMC).

   "La fixació del preu del carboni també és un instrument basat en el mercat", ha agregat, sobre un procés basat al principi "senzill": "Si vols contaminar, pagues. Si no, innoves".

   Von der Leyen ha incidit que els ingressos obtinguts a través dels impostos al carboni poden recolzar la transició neta en els països en desenvolupament, però a nivell mundial, només una quarta part de les emissions de gasos d'efecte hivernacle està coberta pel preu del carboni per a precisar que si més països adoptaren aquesta estratègia, això podria "canviar les regles del joc per al finançament climàtic".

   Finalment, ha oferit l'experiència de la UE per a mobilitzar capital privat "a gran escala" a través dels bo verds per a ajudar al fet que les economies emergents puguen salvar els obstacles per a accedir als mercats de capitals al mateix temps que exercixen pressió del costat dels inversors.

   "L'acció climàtica i el creixement econòmic poden anar de la mà", ha postil·lat la líder alemanya, qui ha reconegut que "els diners públics de les principals economies, per crucial que siga, simplement no és suficient", per la qual cosa ha manat també un missatge a la comunitat empresarial perquè "no perda el tren i siga part del dinamisme d'aquestes economies en ràpid creixement".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià