Vox demana retirar una proposta del PP sobre la condonació del deute que tira avant amb el suport de l'oposició

Archivo - Arxiu - El diputat de Vox a Les Corts, José María Llanos, intervé en la Càmera autonòmica
Jorge Gil - Europa Press - Archivo
Publicado: martes, 21 noviembre 2023 14:05

   PP defèn l'unitat d'acció del Consell i Vox diu que no cal "sorprendre's" si hi ha més diferències durant la legislatura

   VALÈNCIA, 21 Nov. (EUROPA PRESS) -

   Vox ha presentat una esmena a una proposta parlamentària del PP, el seu soci de govern en el Consell, per a retirar el punt que feia referència a la condonació del deute. Els 'populars' no han acceptat aquesta esmena en la comissió d'Hisenda de Les Corts, amb el que la iniciativa s'ha pres en consideració amb el suport dels grups de l'oposició (PSPV i Compromís) i l'abstenció de Vox.

   En concret, la proposició no de llei (PNL) presentada pel PP insta el Consell a exigir al Govern a respondre immediatament les al·legacions presentades a l'esquelet' del nou sistema de finançament que va presentar la ministra Mª Jesús Montero el 2021, així com a transferir un fons d'anivellament d'almenys 1.336 milions d'euros.

   En el tercer punt de la proposta, amb el qual discrepa Vox, els 'populars' demanen que el nou model de finançament aborde el deute històric de la Comunitat i que s'articulen mecanismes de devolució de les quantitats assumides per ella.

   Vox va registrar aquest passat dilluns a la vesprada una esmena per a retirar aquest últim punt, encara que el seu portaveu adjunt en Les Corts José Mª Llanos ha descartat explicar-la en la roda de premsa després de la junta de síndics i s'ha remès a les seues últimes declaracions en contra de la condonació del deute autonòmic.

   En qualsevol cas, Llanos ha remarcat que PP i Vox són partits diferents i ha recordat que en un dels últims plens ja van votar de forma separada respecte a la renovació del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere.

"NO SOM EL MATEIX"

   "Si en quatre anys hi ha més diferències no se sorprenguen: no som el mateix. Tenim un acord de mínims, un acord de cavallers, o de senyores, en el qual hi ha uns punts en els quals ens hem posat d'acord per a traure avant la Comunitat Valenciana. I hi haurà uns altres en els quals no estiguem d'acord", ha argumentat.

   És més, el portaveu adjunt de Vox ha sostingut que la condonació del deute podria amagar una pujada d'impostos i ha descartat que siga "la qüestió més rellevant ni la que més li importa als ciutadans" quan, ha dit, "la qual cosa tenim és un verdader colp d'estat i un govern ja no il·legítim sinó fins i tot il·legal".

   Per la seua banda, el síndic del PP, Miguel Barrachina, ha assegurat que no és "una tragèdia" que els socis discrepen en la condonació del deute i ha insistit que hi ha "un únic govern amb dos partits que representen sensibilitats diferents".

   A més, ha garantit que no hi haurà discrepància que "frene" l'acció del Consell a diferència, segons ell, del que passava amb l'anterior govern del Botànic.

   "El que reivindiquem és que es modifique el perniciós sistema de finançament socialista, que les inversions siguen valorades tècnicament i no per capritx polític i que, si hi ha condonació per a qualsevol comunitat, la Comunitat Valenciana siga la primera en ser la primera endeutada per càpita, part de l'herència del diputat absent Ximo Puig", ha exposat al·ludint a l'expresident de la Generalitat i líder del PSPV.

   Preguntat per si el PP també discreparà sobre la iniciativa presentada per Vox contra la immigració il·legal, Barrachina ha explicat que no ha llegit aquesta proposta i que el seu grup decidirà quan estiga en l'ordre del dia, a més de subratllar que per als 'populars' "una persona immigrant primer és persona i després migrant".

L'OPOSICIÓ DEMANA A PP I VOX QUE S'ACLARISQUEN

   Des de l'oposició, la síndica del PSPV, Rebeca Torró, ha defès la condonació del deute perquè "dona oxigen a les comunitats autònomes", mentre ha assenyalat que no entén que PP i Vox compartisquen govern quan els de Santiago Abascal no estan d'acord amb l'autogovern.

   També ha denunciat que Vox present "iniciatives amb un missatge obertament racista i xenòfob" i "algunes que fins i tot imputen delictes al PSPV com un colp d'estat". "I el PP l'està permetent absolutament tot", ha asseverat.

   Joan Baldoví, síndic de Compromís, ha urgit el Consell a aclarir la seua posició respecte a la condonació del deute perquè "al final no sabem on van". S'ha preguntat així si el PPCV comparteix la postura de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, o la de Vox.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià