La Xarxa Jove de l'IVAJ integra 191 entitats locals i subvenciona a 392 professionals en cinc anys de funcionament

Publicado: jueves, 23 marzo 2023 12:04

   VALÈNCIA, 23 Mar. (EUROPA PRESS) -

   La Xarxa Jove de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) integra 191 entitats locals i subvenciona la contractació de 392 professionals en cinc anys de funcionament, segons ha informat la Generalitat en un comunicat. Així mateix, ha detallat que aquesta xarxa es va posar en marxa en 2018 amb una inversió de 300.000 euros i ha concretat que en l'actualitat la partida ascendeix a 11,2 milions d'euros.

   El director general de l'IVAJ, Jesús Martí, està visitant els diferents equips que integren la Xarxa Jove en tota la Comunitat Valenciana. Amb tot es busca "impulsar i desenvolupar les polítiques de joventut a través de tot el territori" d'aquesta autonomia "i atendre les necessitats d'aquest col·lectiu".

   Jesús Martí ha indicat que la Xarxa Jove es va posar amb l'objectiu de crear, des de les polítiques de proximitat municipal, "un servici públic essencial" del que deriven "prestacions indispensables per a satisfer les necessitats bàsiques personals i millorar les condicions de la qualitat de vida de la joventut".

   "La política juvenil que desenvolupa l'IVAJ pretén promoure la participació de la joventut d'una manera lliure i eficaç, propiciant el marc adequat per al seu desenvolupament social, polític, econòmic i cultural", ha afegit Martí, que ha explicat que per a açò s'aposta per "fomentar les relacions i la cooperació amb els ajuntaments i també entre els municipis".

   En aquest sentit, el director general ha destacat que s'ha apostat per la creació d'una xarxa que permeta que les polítiques de joventut es treballen "de manera trasversal" des de tots els departaments de les administracions públiques i de "una forma arrelada al territori" que permeta treballar sota la premissa de la proximitat.

   El responsable de l'IVAJ ha assenyalat que així es pretén "garantir un major i millor servici directe a les persones joves" i tindre en compte "les diferents realitats territorials" que existeixen a la Comunitat Valenciana.

   La Xarxa Jove, tal com està concebuda en l'actualitat, es va engegar en 2018 amb un total de 24 entitats locals que han passat a ser en l'actualitat 191.

   Jesús Martí ha comentat que "multiplicar pràcticament per 40 el pressupost inicial ha permès reforçar de manera exponencial les plantilles municipals dedicades a polítiques de joventut, passant de subvencionar 19 professionals en 2018 a finançar 392 amb el pressupost disponible per a 2023".

   Així mateix, ha exposat que a més d'incrementar personal també s'han diversificat els perfils professionals, amb la introducció de la figura del professional en psicologia en aquests equips per a poder "donar resposta a l'increment de problemes de salut mental que s'estan produint entre la població més jove i introduir la promoció del benestar emocional en el treball que es fa amb les persones joves en les àrees de joventut".

   El director general de l'IVAJ ha incidit en la "importància" que aquesta xarxa té en el desenvolupament de les polítiques de joventut i ha assenyalat que per eixe motiu es treballa des d'un contacte continu amb els diferents municipis que s'articula a través de visites com les quals es desenvoluparan en els mesos de març i abril.

   Martí ha visitat ja Cullera (València), on s'ha reunit amb els professionals de joventut de les comarques de la Ribera i la Safor, i el Pilar de la Foradada (Alacant), on va mantindre una trobada amb les persones que treballen en els departaments de joventut de les comarques del Vinalopó i el Baix i Alt Segura.

   El municipi d'Atzeneta del Maestrat (Castelló) també rebrà la visita del director de l'IVAJ, que es reunirà allí amb la xarxa de les comarques de Castelló Nord i Sud. A Mislata (València) tindrà lloc la trobada amb els professionals de les comarques de l'Horta i Camp de Morvedre, i a La Nucia (Alacant) es veurà amb els de les Marines, ha concretat l'administració valenciana.

   Les zones de València Oest, Alcoià, Comtat, Alacantí, així com les comarques centrals, també formaran part d'aquesta ronda de visites.

FUNCIONS DE LA XARXA JOVE

   Les entitats incloses en la Xarxa Jove tenen entre les seues obligacions l'engegada d'un Pla Jove que atenga la realitat territorial de la seua zona d'implantació, així com la constitució d'un Fòrum Jove com a ferramenta de participació on l'administració i les persones jóvens puguen dialogar i treballar, conjuntament amb la finalitat de construir les polítiques públiques territorials i sectorials.

   Entre les funcions està també facilitar el contacte i la col·laboració entre associacions o grups de joves de l'entitat local, i realitzar programes de foment de la participació i promoció del voluntariat entre les persones joves, ha explicat la Generalitat.

   Igualment, han d'impulsar i promoure la realització de trobades entre les persones joves i les diferents administracions amb l'objectiu de trobar un espai de diàleg i de treball conjunt; donar suport al consell local o territorial de joventut o a les associacions o grups de jóvens, i facilitar l'accés de les associacions juvenils i els grups de jóvens a les infraestructures i espais públics dependents de l'entitat local.

   En l'àmbit del foment de l'oci educatiu, s'encarregaran de mantindre contacte i coordinar-se amb les entitats i el personal tècnic que intervinga en aquesta matèria, donar suport a les seues actuacions i impulsar la participació de les persones jóvens en aquestes entitats, així com desenvolupar programes i activitats d'oci educatiu amb grups de joves.

INFORMACIÓ I SENSIBILITZACIÓ

   La informació juvenil també es treballa des de la Xarxa Jove, especialment mitjançant la realització de programes de corresponsals, i la col·laboració amb altres entitats locals per a la difusió d'informació sobre activitats, recursos, servicis i campanyes pròpies, o de la Generalitat, dirigides a joves, ha agregat l'administració autonòmica.

   La realització de campanyes de sensibilització, motivació i conscienciació utilitzant els recursos del programa 'M'Importa del IVAJ' i els que puguen oferir altres administracions i entitats, especialment les d'àmbit local, també són objecte d'aquesta xarxa que treballa a més a incentivar l'engegada o millora de programes o servicis que fomenten l'emancipació de les persones joves.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià