Publicado 30/09/2014 10:45

La Xina.- L'etiqueta 'Revolució del paraigua' escapa a la censura xinesa a la xarxa social Weibo

PEQUÍN, 30 Sep. (Reuters/EP) -

Els censors del Govern xinès, que han bloquejat als últims dies a Internet la majoria de les discussions sobre les manifestacions a favor de la democràcia a Hong Kong, no han impedit fins ara la difusió de l'etiqueta 'Revolució del paraigua' en la popular xarxa social Sina Weibo, l'equivalent xinès a Twitter, si bé esta excepció podria tenir les hores comptades.

Els internautes xinesos han pogut publicar este dilluns i dimarts missatges i continguts amb el hashtag 'Revolució del paraigua' (#UmbrellaRevolution) en xinès i en anglès en Weibo.

La Xina bloqueja pàgines i xarxes socials com Facebook, Twitter i YouTube pel temor que la difusió sense censura d'imatges i informació entre els més de 600 milions d'usuaris puga provocar inestabilitat al país.

El paraigua s'han convertit en un símbol del moviment de protesta de Hong Kong després que milers de manifestants utilitzaren estos accessoris per a protegir-se davant dels gasos lacrimògens i de pebre llançats este diumenge pels agents antiavalots de la policia.

Des d'este dia, han donat la volta al món en els mitjans de comunicació colorides imatges plenes de paraigua en les manifestacions de Hong Kong a favor de la democràcia, també a la xarxa social Weibo, en què els usuaris xinesos han intentat saltar-se la censura abreujant paraules com Hong Kong o Pequín.

"Afrontant una forta oposició, només podem usar paraigua", ha afirmat un usuari de Weibo. "Deixem que BJ (Pequín) veu la llum de la #Revolució del paraigua", ha escrit un altre internauta en la mateixa xarxa social.

Altres usuaris han utilitzat altres fórmules més creatives per a saltar-se la censura i, per exemple, han parlat de la Xina amb el sobrenom de 'Gran Tallafocs', una referència, a més, al sistema que impedix la publicació de termes censurats.

"Ecos de Tu*n*men: H*ng K*ng", ha escrit un altre usuari de Weibo, referint-se a la massacre de manifestants a la plaça de Tiananmen, a Pequín, en 1989. Encara no se saben els motius pels quals l'etiqueta 'Revolució del paraigua' continua activa en Sina Weibo mentre en Tencent Weibo, una altra popular xarxa de microblogging, ja està bloquejada.

En estes dos xarxes, les recerques de l'etiqueta 'Occupy Central' ja han estat bloquejades i mostren el missatge següent: "d'acord amb polítiques, regulacions i lleis importants, els resultats de la recerca no es mostren. Este diumenge, diversos internautes van denunciar que l'aplicació de difusió de fotografies Instagram està bloquejada en el territori continental xinès.

colaboracio