VALÈNCIA, 26 Sep. (EUROPA PRESS) -
La zona blava recuperarà el seu horari a la ciutat de València. D'aquesta manera, caldrà pagar en estacionar en l'ORA entre les 9.00 i les 14.00 hores, i entre 16.00 hores a 20.00 hores, mentre que entre les 14.00 i les 16.00 hores i a partir de les 20.00 hores tornarà a ser gratis.
El PP ha votat a favor d'aquesta moció plantejada pel grup municipal Vox, que ha defès que aquesta mesura és "positiva" per als ciutadans i "una forma de defendre les butxaques dels valencians".
El regidor de mobilitat, Jesús Carbonell, ha recordat que aquesta proposta és una mesura inclosa en el programa electoral del PP perquè "entenem que l'esperit de l'ORA és la rotació i els horaris anteriors afavorien, per exemple, que el veí que torna a la seua casa a menjar puga trobar aparcament gratuït en aquest horari". Per això, ha assenyalat que l'horari actual té "un afany recaptatori".
Per part del PSPV, María Pérez ha assenyalat que aquesta revisió és "una forma de conéixer el model de ciutat del nou equip de govern i ha preguntat pels informes que ho avalen i el cost per a les arques municipals", mentre que des de Compromís Giuseppe Grezzi ha recalcat no volen tornar a la València de "els anys 60 i en blanc i negre "i ha defès que s'ha de mantindre el servici perquè de 2 a 4 i de 8 a 9 la gent també va a hospitals o zones administratives, que és el servici de la zona blava.
CÀNON DE SANEJAMENT
Per la seua banda, la regidora socialista Elisa Valia ha demanat en una moció "que l'Ajuntament de València exigisca a la Generalitat que assumisca l'import del cànon de sanejament que resulte de l'ajornament de 12 mesos" i, si no és així, que siga l'Ajuntament el que "es faça càrrec de l'import". Aquesta moció que no ha sigut aprovada en votar en contra PP i VOX.
Així mateix, Eva Coscollà, de Compromís, ha mantingut que el cànon de sanejament ha sigut un model "d'èxit, però el Govern del Botànic va decidir suspendre-ho mentre s'estudiava amb VAERSA una tarifa social per a pal·liar els efectes de la inflació".
Per contra, José Gosálvez, de Vox, ha recordat que va ser el PSPV qui fa més d'un any ho va ajornar, però "no ho van condonar com demanen ara". "Van deixar el govern fa pocs mesos i podrien haver fet el que hui estan demanant i no ho van fer", ha criticat. De la mateixa manera, el regidor Carlos Mundina del Grup Popular s'ha preguntat, "per què el Govern del Botànic no va adoptar al desembre del 2022 la decisió que ara reclama".
"El que vostés ens demanen ara no és que ens preocupem per les famílies, és una decisió merament política per a utilitzar a les famílies i un caramel envenado que ens han deixat", ha recalcat Mundina, que ha afegit que el "suport a les famílies ho ha adoptat el Govern de Mazón ja amb un paquet de mesures de 71 milions d'euros, la rebaixa de l'IRPF o en l'Impost de Transmissió Patrimonial".
MASCLETÀ NOCTURNA
D'altra banda, el regidor de Festes i Tradicions, Santiago Ballester, i l'edil de PSPV i exregidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, s'han enredat a compte de la mascletà nocturna que es va disparar a l'entorn de la Llotja de la Seda el passat 22 de juliol. El regidor ha assegurat que la decisió de disparar aquest espectacle pirotècnic va ser de l'anterior equip de Govern, segons arreplega l'informe tècnic municipal.
Sobre este tema, ha recalcat a la regidor socialista que "cal tindre nassos per a vindre ací" a interpel·lar-li per "una cosa que van ser vostés les que li van fer": "Vosté vé ací, diu una jartá de mentida quan l'encàrrec i el vistiplau de la ubicació es va realitzar per l'anterior equip de govern format per PSOE i Compromís", ha insistit. A més, ha exigit a Ibáñez que si té algun informe que demostre danys en el monument el present. "Vosté l'única cosa que busca amb això és fum. No té res", ha recalcat.
Per contra, Ibáñez ha replicat que va ser "una barbaritat disparar una mascletà davant la Llotja", un edifici Patrimoni de la Humanitat, la qual cosa "demostra que no els preocupa el Patrimoni". "Mai el govern anterior ha instal·lat una mascletà als peus de la Llotja mai. I l'última firma era seua", ha afirmat.
"El que si que tenim tots clar és que això va ser una negligència per eixes vibracions agressives que afecten als edificis monumentals", ha assegurat Ibáñez, que ha justificat la denúncia a tècnics de la Unesco. "Aquest assumpte va ser per al nou equip de govern 'una maría' a la qual no se li va donar importància ni es va valorar la gravetat de la situació", ha postil·lat.