Bétera (València) presenta una nova dolçaina basada en l'antiga xirimita dels segles XIII i XIV

Actualizado: viernes, 27 febrero 2009 15:39

VALÈNCIA, 27 Feb. (EUROPA PRESS) -

La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Bétera (València) ha presentat una nova dolçaina, resultat de mesos de treball, amb l'ajuda del programa 'Musicability' de la Unió Europea i que està basada en les antigues 'xirimites' dels segles XIII i XIV, han informat hui fonts municipals en un comunicat.

Sobre esta qüestió, la regidora de Cultura, Preceptor Martínez, ha explicat que este programa europeu "pretén la recuperació d'instruments antics, que durant molts segles han estat part important de la nostra música".

L'edil ha encarregat a Ramón Asensi la direcció del projecte, que pretenia "no només copiar un instrument antic, que possiblement tornaria a caure en desús una vegada finalitzat el projecte, sinó que, este instrument tinga continuïtat en el futur".

Després de múltiples estudis es va arribar a la conclusió de crear una dolçaina baixa, que és una còpia de l'antigues xirimites del segle XIII-XIV modificada.

Les xirimites són l'avantpassat de les dolçaines, clarinets, oboès, cornos i fagots. Les modificacions realitzades a l'antiga xirimita han consistit a passar d'una afinació mesotònica a una cromàtica. L'instrument està afinat en sol com la dolçaina; la digitalització és la mateixa que per a la dolçaina, i utilitza les mateixes canyes que este instrument, han indicat.

La dolçaina baixa és un instrument que sona una huitena justa per baix de l'habitual i que enriquix enormement les possibilitats sonores al juntar-la amb les tarotes, també de la seua mateixa família, han ressaltat.

Amb este nou instrument poden tornar a renéixer les antigues bandes de xirimites que ja sonaven en la cort del Rei Jaume I el Conqueridor, han afirmat fonts del consistori, que van agregar que tot el projecte ha estat fet per valencians.

El treball d'investigació i fabricació de l'instrument ha estat fet per Gaspar Zaragoza, especialista en construcció d'instruments antics com oboès d'amor, barrocs, tarotes i baixades, entre d'altres.

Ara comença el nou recorregut en el qual haurà de ser provat, integrar-se en el món de les 'colles de dolçaines' i ser polit amb el temps. L'instrument ha estat provat per Ramón Asensi, Paco Domingo, Xavier Richard, i Antonio i Domingo Llopis --Els Bessons--, que han proporcionat les canyes aptes per a l'instrument.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià