L'Escalante celebra els seus 30 anys d'història

30 Anys D'escalante En El Muvim
Foto: EUROPA PRESS
Actualizado: martes, 23 diciembre 2014 18:07

VALÈNCIA, 23 Dic. (EUROPA PRESS) -

   El vestit que portava el Gran Kahan en 'Els viatjes de Marco Polo' (1996), l'escenografia que va ambientar Amanda Candela (2007) o Pintoxo (1989), marionetes que van aparèixer en 'Tirant Lo Blanc' (1986) o fotos de 'La Guerra dels Mons' (1989) són algunes de les més de 170 peces que componen la mostra '30 anys d'Escalante' i que repassen al Museu Valencià de la Il·lustració (MuVIM) les tres dècades d'història d'este centre teatral de la Diputació de València dedicat exclusivament a la producció i exhibició de teatre per a xiquets.

   La mostra, que es podrà visitar fins al 22 de febrer a la Sala Parpalló del MuVIM, commemora el trentè aniversari d'este espai públic que ha posat en peu 41 espectacles, dels quals ha oferit al voltant de 8.200 representacions per gairebé 2,5 milions d'espectadors i amb els quals ha obtingut un total de 40 premis, entre els quals destaquen la Medalla del Plata al Mèrit de les Belles Arts del Ministeri de Cultura, diversos premis Max, el Premi Nacional de Teatre d'ASSITEJ-Espanya, dos mencions en FETEN, guardons de l'Associació de Crítics de València o 14 Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat.

   '30 anys d'Escalante' trau a llum els seus més preats tresors i permet conèixer tant el treball i la creativitat que s'aprecia sobre les taules com allò que s'amaga baix el teló, entre les bambolines d'un teatre. Els més grans podran evocar la seua infància mentre els més menuts gaudiran d'un passeig ple de color.

   Grans artistes i il·lustradors han posat el seu talent a treballar per a il·lustrar cartells, fullets, llibres i fins i tot algunes escenografies. L'exposició mostrarà els treballs originals que Miguel Calatayud, Paco Bascuñán, Paco Santana, Enric Solbes, Mique Beltrán, Alexandre Soler, Sento, Jordi Ballester, Pablo Prestifilippo, Gianni Franceschini O Pep Sellés entre d'altres.

   L'Escalante arranca la seua programació en 1981 com a complement al teatre Principal però no aconseguix suficient públic. A punt de desaparèixer, el director de Teatres de la Diputació, Josep Gandía, el director d'Escena, José Luis Castro i el Cap de Producció Alfredo Mayordomo proposen transformar-ho en 1985 en un espai especialitzat per al públic infantil i familiar i la resposta dels valencians és immediata.

   Amb l'arribada de Vicent Vila en 1989, l'Escalante anirà definint el seu segell, amb produccions de gran envergadura, que aporten alta qualitat artística i aposten pels professionals de l'escena valència. Tant és així, que malgrat la "delicada situació" de les arts escèniques que es viu actualment, l'Escalante està en un moment d'eufòria" i es manté en plena crisi econòmica sense retallades, amb una ocupació mitjana del 90% de les butaques.

   Així ho ha celebrat Vila durant la presentació de l'exposició que commemora els 30 anys d'història del centre, al costat del diputat de Teatres, Cristóbal Grau, el director del MuVIM, Joan Gregori, i la diputada de Cultura, Mª Jesús Puchalt, qui ha subratllat que "calia fer este reconeixement a l'Escalante, tot un puntal de l'escena valenciana", pel que han passat més de 1.700 actors, a més de maquilladors, perruquers, i tot tipus de professionals de les arts escèniques.

ESCOLETA I ESPAI D'EXPOSICIONS

   El director del centre ha volgut destacar la llarga trajectòria de l'Escalante fa 20 anys es va adonar que l'escena valenciana necessitava un lloc on formar als seus futurs professionals i oferir cursos d'especialització. Així va sorgir 'L'Escoleta' de l'Escalante, ha recordat, "i en este temps hem pogut veure que molts dels nostres alumnes s'han consolideu com grans professionals".

   A més, té el seu 'Espai d'Exposicions' que complix ara 10 anys com a departament dedicat a acostar les arts escèniques als nens mitjançant tallers, activitats i exposicions. Precisament, de les mostres que han creat els últims anys vénen peces com una intervenció de Miquel Calatayud que representa el Globe Theatre, on Shakespeare representava les seues peces, o maquetes d'escenografies creades per artistes com Miró, Popova i Ratlin.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià