PhotOn Festival retrata l'epidèmia d'ebola

Monrovia (Liberia)  en agosto de 2014
Foto: DANIEL BEREHULAK
Actualizado: viernes, 27 marzo 2015 18:28

VALÈNCIA, 27 Mar. (EUROPA PRESS) -

   PhotOn Festival presentarà este dissabte a l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) l'exposició 'Ebola' de Daniel Berehulak, fotoperiodista australià premiat pel seu treball a Libèria, segon país del món més afectat per esta malaltia, quan es complix el primer aniversari de la declaració oficial de l'epidèmia a Àfrica occidental.

   Així ho ha indicat l'organització del festival en un comunicat, en què ha assenyalat que la mostra, que estarà oberta del 28 de març al 24 de maig, exposa 50 imatges preses durant els cent dies que Daniel Berehulak va treballar cobrint la crisi per l'epidèmia de l'ebola a Libèria, Sierra Leone i Guinea per a The New York Times. Este treball s'exhibix per primera vegada a Espanya després d'haver passat per Nova York.

   Les fotografies inclouen retrats en blanc i negre dels treballadors sanitaris que van arriscar les seues vides per a salvar les dels altres i imatges en color que expliquen, de manera exhaustiva, les dificultats quotidianes enmig d'una epidèmia que s'ha cobrat la vida de més de 10.000 persones i seguix activa. Així, amb instantànies de l'entorn urbà i rural, Berehulak descriu de manera gràfica una dura panoràmica de l'epidèmia.

   A través de les imatges, el fotoperiodista compte de manera detallada històries particulars de reporterisme en el terreny "amb una visió pròxima i informativa, mostrant seqüències completes d'imatges que acosten l'espectador a la història en primera persona".

   Per als organitzadors de la mostra, realitza un treball "minuciós", donant importància a les persones, anotant els detalls de cada entrevistat, la seua edat, quina és la història de la seua família i fins i tot com acaben les històries els dies següents a les instantànies que mostra.

   A més, durant el temps que va ser al centre de tractament contra l'ebola, Berehulak va entrevistar al personal sanitari i ha fet retrats en blanc i negre utilitzant un llençol com improvisat estudi en un lloc on els recursos són limitats. En l'exposició es mostren 13 d'estos retrats.

   Berehulak ha puntualitzat que treballar en primera línia d'una epidèmia que ha afectat a més de 24.000 persones el va obligar a adaptar-se a "exhaustius" protocols de seguretat per a evitar que la seua pròpia vida estigués en risc.

   Sobre esta qüestió, ha explicat que abans d'arribar a Libèria va comprar un equip de protecció que incloïa 300 parells de guants, 35 vestits PPE complets, botes de goma, ulleres de seguretat, màscares quirúrgiques antivirus, precinte per a aïllar qualsevol ranura entre la roba i per a pegar els tres parells de guants que havia de portar.

   "Quan treballava en les ambulàncies o en els equips d'enterrament, em vestia amb tot l'equip de seguretat i, en desvestir-me, era descontaminat amb la resta de membres de l'equip sanitari", ha apuntat.

   El treball de Berehulak ha estat fa poc mereixedor d'importants premis com el POYi 2015 (Photographer of the year, EUA); el premi Photo of the year 2014 amb el seu treball "Ebola outbreak in Libèria" a l'Istanbul Photo Award (Turquia); el George Polk Award for Health Reporting 2014 (EUA) i el màxim guardó al FIPCOM 2015, Fujairah International Photojournalism International Competition (Emirats Àrabs).

LIBÈRIA RURAL

   El fotoperiodista, va aterrar a Monròvia (Libèria) el 22 d'agost de 2014 i durant els tres mesos que ha estat en el terreny ha estat testimoni "del que té de pitjor el virus, arrabassant la vida de molts, sense importar la seua edat, dividint comunitats, destrossant llars, dissolent somnis i col·lapsant un encara fràgil sistema sanitari".

   Segons ha explicat Berehulak, durant este temps i per a conèixer "de primera mà" les atencions que es dispensa a les persones afectades un periodista i ell es van introduir durant tres setmanes en un centre de tractament contra l'ebola a la Libèria rural.

   "Els equips sanitaris d'enterrament no paraven de creuar la capital de Libèria, el primer entorn urbà afectat pel virus", ha afegit Berehulak i ha ressaltat que estos equips es desplaçaven amb els uniformes de seguretat, escortats per vehicles policials i seguits per camions amb sudaris especials preparats per ser omplits amb cossos portats al crematori al final de cada dia.

   Segons ha relatat, estos equips recollien a persones mortes al carrer, mentre que les ambulàncies s'apressaven a recollir a les persones infectades en les seues cases.

   "Com l'epidèmia continua, les tradicions religioses i tribals s'han ajustat però la majoria encara han de canviar per a aconseguir eradicar l'ebola de l'Àfrica occidental i per a contenir l'expansió. La lluita continua", ha asseverat.

CINQUENA EDICIÓ DE PHOTON FESTIVAL

   Amb esta exposició, PhotOn Festival inaugura el seu cinquè aniversari i manté la seua aposta per mostrar el treball de fotoperiodistes que treballen en profunditat temes de l'actualitat internacional. La presentació d'Ebola dóna començament a l'edició 2015 que continuarà en la setmana d'activitats PhotOn en el mes de maig.

   PhotOn Festival està organitzat per un equip d'al voltant d'una desena de professionals del fotoperiodisme i la comunicació que de manera no remunerada lluiten pel foment del fotoperiodisme com a forma de comunicació i com a indispensable eina per al canvi social.

   A més, el festival organitza xerrades, projeccions, visionats de portafolis i un circuit expositiu pels principals espais culturals del centre de València com l'IVAM, el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València o el Mercat Central.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià