BARCELONA 25 Jul. (EUROPA PRESS) -
Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han desenvolupat una llengua electrònica per identificar diferents tipus de cava mitjançant la combinació de sistemes de sensors i eines matemàtiques avançades de processament, segons ha informat el centre en un comunicat.
El dispositiu permet obtenir d'una forma automatitzada una classificació semblant a la que realitzaria un sommelier i pot ser usat per a la detecció de defectes durant l'elaboració d'aquesta beguda.
Els diferents tipus de cava varien en la quantitat de sucre que s'hi afegeix amb el licor d'expedició després de la segona fermentació --gràcies a la qual s'obté el gas carbònic--, per la qual cosa és interessant conèixer la quantitat de sucre afegit, que determinarà el tipus de cava produït.
Per dissenyar aquesta llengua, el Grup de Sensors i Biosensors de la UAB, liderats pel professor Manel del Valle, han identificat diverses mostres combinant sistemes de mesura químics i eines matemàtiques avançades de processament que han aconseguit mimetitzar el gust humà i distingir les diferents classes.
Per quantitats de sucre, les diferents categories de cava es classifiquen en Brut Nature --amb menys de 3 grams per litre i sense sucre afegit--, Extra Brut --amb menys de 6 g/L--, Brut --amb menys de 12 g/L--, Extra Sec --12-17 g/L--, Sec --17-35 g/L--, Semisec --33-50 g/L-- i Dolç --més de 50 g/L--.
Actualment, la llengua només és capaç d'identificar les categories de Brut, Brut Nature i Semisec, però amb un entrenament adequat pot arribar a distingir tots els tipus de cava presents al mercat.