Agro.- Nutreco vincula els incentius dels seus directius a la reducció de CO2

Pere Paune Suria, Director Regional De SADA Catalunya
EUROPA PRESS
Actualizado: martes, 24 enero 2012 17:30

30 empreses, entre les quals hi ha SADA Catalunya, es comprometen amb la reducció de CO2


LLEIDA, 24 Ene. (EUROPA PRESS) -

La multinacional agroalimentària Nutreco, propietària del grup avícola Sada amb planta a Lleida, ha vinculat els incentius dels seus equips directius a la reducció de CO2, segons ha explicat aquest dimarts el director de SADA Catalunya, Pere Paune.

"Sada pertany a Nutreco, que té més de 100 plantes de producció en 30 països, el global de totes les plantes de producció del món és de 324.000 tones i volem baixar a la meitat en sis anys. El càlcul es va fer el 2009, vam començar a treballar el 2010 i el nostre objectiu és arribar a la meitat el 2015", ha especificat.

Així ho ha explicat Paune a la Diputació de Lleida durant una jornada de l'Oficina Catalana del Canvi per presentar el programa de voluntaris de compromís amb la reducció de CO2.

"Si les coses van bé, si produïm pollastres que creixen bé, els venem cars i els resultats són bons, cobrem la prima de final d'any si hem reduït CO2. Si no, no", ha assenyalat el director de Sada Catalunya, qui ha precisat que el 2010 totes les plantes que la companyia té a 30 països van aconseguir l'objectiu.

Del 2011 preveu que els resultats també siguin bons: "Estem auditats per la ISO 14.064 i és Aenor la que verifica l'inventari d'emissions, però, pel nostre càlcul, aquest any 2011 hem reduït sobre el 15%".

"El nostre objectiu era un 10% el 2010 i el mateix percentatge el 2011. La resta serà més difícil i serà entre el 2012 i el 2015", ha afegit.

Segons les seves dades, a les necessàries inversions econòmiques, com el canvi de calderes per altres de més eficients o l'eliminació dels gasos dels refrigerants que afecten a la capa d'ozó, tot i que no hi ha obligació legal fins al 2015, s'hi han afegit inversions "de coco".

A manera d'exemple ha citat el canvi del model de safates rodones en les quals Sada ven fetges i pedrers de pollastre per altres quadrades, de manera que ara en les caixes en caben 72 i no 40 com abans, de manera que transporta més consumint menys.

La segona fase del programa, entre el 2013 i el 2015, l'objectiu de Sada és contribuir a la reducció de CO2 també dels seus proveïdors.

"Ja no serà només l'emissió de les nostres màquines i dels nostres cotxes, sinó que ficarem dins del sac tots els nostres grangers, més de 200 a Catalunya i Aragó i 1.500 per a les deu plantes de producció a Espanya", ha assenyalat.

En la seva presentació de la jornada, a la qual ha anomenat 'Els pollastres no es crien bé a Mart', s'ha preguntat de manera retòrica si el món serà capaç el 2050 de donar de menjar a 9.000 milions de persones de manera sostenible i ha considerat que sí, "sempre que siguem tots molt més eficients".

Ha argumentat que hi ha capacitat de millorar des del punt de vista genètic, ambiental, d'alimentació d'animals, d'instal·lacions en les indústries i en la distribució.

En la jornada, el director de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Salvador Samitier, ha presentat a les empreses lleidatanes el programa de compromís voluntari amb la reducció de CO2 en què ja participen 31 empreses catalanes entre les quals hi ha Sada i les lleidatanes Alsina Graells, Raimat i Fruits de Ponent.

Segons Samitier, hi ha altres empreses en procés: "Portem poc més d'un any en el programa, per tant és jove. Hi ha moltes més empreses que sabem que estan treballant en els inventaris, la part inicial en què cal validar les dades".

El director ha afirmat que al marge dels acords voluntaris hi ha grups de distribució que estan començant a demanar als seus proveïdors compromisos amb el medi ambient, pel que preveu que la llista creixi.

Ha recordat que hi ha un conjunt d'empreses a nivell europeu i català que ja estan obligades, les que estan al mercat de drets d'emissió com les cimenteres o les grans empreses d'electricitat, al voltant de 180 a Catalunya i unes 11.000 a la Unió Europea, però n'hi ha moltes altres que no estan obligades a reduir les seves emissions.

Ha explicat que les emissions a Catalunya han disminuït des del 2005: "El 2005 no hi havia crisi, això vol dir que abans de la crisi ja s'havia produït un canvi, sí és cert que en els dos últims anys amb dades oficials, 2008 i 2009, la reducció és important i la crisi juga un paper important".

Samitier ha recordat que el que totes les projeccions apunten d'aquí a mitjan segle és que Catalunya avança cap a un clima més àrid.

"Plou la mateixa quantitat en un any, però en menys dies. Els ecosistemes estan començant a reaccionar i molts d'ells, si poden, el que busquen són noves zones més acords amb el seu clima òptim", ha assenyalat abans de recordar que s'estan observant canvis en algunes comunitats vegetals.

"Trobem algunes espècies de pi a més altitud del que era habitual o malalties de plantes a unes altituds que no eren habituals fa algun temps i també l'avanç d'algunes collites, com la verema", ha assenyalat referint-se al canvi climàtic.

La jornada, organitzada per l'Oficina Catalana del Canvi i la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, ha comptat amb la col·laboració de Fundació Empresa i Clima, l'Institut Català de l'Energia i el suport de l'Obra social de La Caixa.