BARCELONA 16 Feb. (EUROPA PRESS) -
El cuiner del restaurant Can Fabes, Santi Santamaria, que suma set estrelles entre els cinc restaurants en els que va treballar, va ser també el primer cuiner d'Espanya a aconseguir-ne tres.
Nascut el 26 de juliol del 1957 a Sant Celoni, va fundar allà el 1981, juntament amb la seva dona Àngels, el seu restaurant més llorejat, Can Fabes: el 1988 va obtenir la primera estrella Michelin; el 1990, la segona, i el 1994, la tercera.
A més, era propietari i col·laborava amb quatre restaurants més: el Santceloni a Madrid --amb dues estrelles Michelin--; el barceloní Evo a l'hotel Hespera Tower --amb una--; el Terra al Valdepalacios Hotel Gourmand --amb una també--, i l'Ossiano, que va obrir el 2008 ubicat a l'Atlantis the Palm, a la costa de Dubai.
Va ser admès com a membre del Relaix & Chateaux en qualitat de Relais Gourmand durant el congrés mundial que l'associació va fer al Quebec, i va ingressar després en el reduït club de Traditions & Qualité, Les Grans Tables du Monde.
També va escriure diversos llibres, el primer dels quals quan va sortir a la venda el 1999 'La cuina de Santi Santamaria, l'ètica del gust', va rebre nombrosos premis gastronòmics.
L'any 2000, la Guia Michelin d'Espanya i Portugal va considerar Can Fabes com el millor restaurant d'Espanya, després de renovar-li la tercera estrella i qualificar-lo amb quatre forquilles vermelles.
Col·laborador de 'La Vanguardia' des de fa anys, va escriure llibres com 'El món culinari de Santi Santamaria. El gust de la diversitat', 'La cocina es bella', 'El restaurante' i 'La cocina al desnudo'.
Abans que el llibre es posés a la venda, el seu contingut va suscitar una agra polèmica amb un altre dels cuiners catalans més reconeguts internacionalment, Ferran Adrià, propietari del Bulli.
Santamaría va criticar l'aposta culinària d'alguns xefs que "omplen els seus plats de gelificants i emulsionants de laboratori", va deixar clares les seves diferències amb Adrià i la seva cuina 'molecular'.