GIRONA 22 Feb. (EUROPA PRESS) -
El cap de cuina de Can Fabes, Xavier Pellicer, ha agraït aquest dimarts les mostres de reconeixement de la societat al mort Santi Santamaria, en un acte celebrat a Girona en què ha assegurat que l'equip del restaurant estrella del difunt "estarà a l'alçada tot i l'amargor".
Pellicer ha fet aquestes declaracions durant el Fòrum Gastronòmic de Girona, que s'ha convertit en un sentit homenatge a Santamaria, mort dimecres passat a Singapur després de patir un infart de miocardi.
La cita ha servit per mostrar algunes de les receptes més brillants de Santamaria: vieira embolicada en papada ibèrica amb pèsols cremosos i crème brulée de cranca.
La vieira és el primer plat del menú degustació de Can Fabes, ha explicat Pellicer, mentre que el segon --també inclòs en el menú degustació-- és un dels quals feia temps que li rondava a Santamaria pel cap. "Què fem amb la cranca?", li va preguntar el xef al seu cap de cuina, ha rememorat aquest.
EL PLAT IMMORTAL
El tercer plat mostrat ha estat el dels raviolis de gambes amb bolets, un menjar que segons Pellicer ha estat "un punt de revolució", ja que va prescindir de la pasta per fer l'embolcall amb gambes. "Estarà orgullós si ens veu des d'aquí dalt", ha assenyalat Pellicer.
El plat porta fent-se a Can Fabes des de fa 25 o 26 anys i representa l'esperit del que va perseguir Santamaria amb la seva cuina, ha concretat el cap de cuina. "És un mar i muntanya, una cuina de fusió que sempre ens ha agradat al Montseny", ha comentat.
"Li dedicarem el plat amb molt amor", ha finalitzat Pellicer la demostració entre llàgrimes. "Estic emocionat, seguirem, mirarem de no quedar-nos aquí", ha assegurat emocionat el cap de cuina de Can Fabes.
Després de la demostració, a la qual han assistit els principals cuiners catalans, com Joan Roca, Sergi Arola o Nando Jubany, a més de Pau Santamaria, s'ha passat un vídeo de Santamaria, al qual el mateix xef explicava els seus inicis i com va començar amb "la intenció d'adaptar amb una mirada moderna i cosmopolita la cuina tradicional catalana".