Coneixes la llegenda del Caiman del Patriarca de València? Te la descobrim en un conte infantil animat

Conte del Caiman del Patriarca
Conte del Caiman del Patriarca - EUROPA PRESS
Actualizado: viernes, 16 junio 2017 17:06

VALENCIA, 16 Jun. (EUROPA PRESS) -

La ciutat de València amaga infinitat de contes i llegendes, una d'elles és la d'un gran caiman que, fa molts anys, quan el riu Túria era molt cabalós, va atemorir la població.

La llegenda té la seua representació a l'església del Patriarca on es pot contemplar el cos de l'animal, en record de la seua particular história.

Com totes les llegendes, la del caiman, cocodril o drac del Patriarca, té també diverses versions, tot i que sempre amb un mateix fil conductor: l'aparició de l'animal que atemoria la població.

Fins i tot l'escriptor valencià Vicente Blasco Ibáñez va escriure un conte anomenat 'El dragón del Patriarca' que va ser publicat en el diari 'Pueblo' el 6 de gener de 1901.

Segons una de les versions, el caiman va ser abatut per un cavaller que va aparéixer i va desaparéixer sense dir qui era, però també hi ha qui diu que va que ser un pres qui va canviar la seua condemna a mort per un enfrontament amb el caiman, va eixir vencedor i va quedar en llibertat.

En tots dos casos, a la bèstia la van véncer després d'encegar-la amb la resplendor de l'armadura o vestimenta feta d'espills, la qual cosa els va permetre clavar-li la llança i acabar amb l'animal.

Una altra versió apunta que el caiman va ser un regal del virrei d'el Perú al religiós Joan de Ribera.

En l'estudi 'De Regal arquebisbal a drac de llegenda: el cocodril del Patriarca de l'Esglesia del Corpus Chirsti de València' elaborat per Joan Francesc Bisbal-Chineste i Jordi Alexis Garcia Marsà, publicat en 2015, diu que que este animal, dissecat fa més de 400 anys i de 2,8 metres de llarg, apareix registrat en el dietari que Joan Porcar va iniciar en 1596 baix el títol 'Coses evengudes en la ciutat i regne de valència'. Porcar va escriure que en 1606 el Patriarca va fer posar en l'entrada un cocodril que li havien enviat i que es deia Lepanto.

Tot i això, els autors assenyalen en el seu treball que l'animal va ser un regal a Joan de Ribera del virrei hispanic d'el Perú i comte de Monterrey, Gaspar de Zuñiga i Acevedo, encara que advertixen que d'esta dada no es conserva cap document històric.

La menció més antiga d'este origen virreial que han pogut constatar els autors és l'aportada per Teodor Llorente Olivares l'any 1887, que també esmenta el cocodril del Monestir del Puig en una obra. Sobre este animal, desaparegut durant la Guerra Civil Espanyola, Llorente afirma que es trobava penjat a la paret interior de l'entrada de l'església, a prop d'on abans es situava el sepulcre de Bernat Guillem d'Entença i que al cos del cocodril l'acompanyava un rètol amb els següents paraules "Si en silenci dins no esteu, a mon ventre parareu".

Així mateix, Llorente també afirma que el cocodril del Puig va ser un donatiu del Patriarca Ribera.