4 de juny de 2020
 
Publicado 5/3/2019 11:57:15 +01:00CET

Armengol reivindica un REB aconseguit "entre tots", que tindr un impacte de 550 milions anuals

La presidenta del Govern, Francina Armengol, durante una comparecencia sobre el
PARLAMENT BALEAR

El fons d'insularitat no es perdr com les inversions estatutries i s'acumular si no s'executa a temps

PALMA DE MALLORCA, 5 Mar. (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reivindicat durant la seva compareixena voluntria en el ple del Parlament d'aquest dimarts que el Rgim Especial per a Balears (REB) s'ha aconseguit "entre tots" i que el seu impacte ser d'uns 550 milions d'euros anuals en inversió, mesures fiscals i millora del transport i, a més, tal com ha remarcat, propiciar "l'arribada de més de 1.600 milions d'euros" en matria energtica.

Durant la seva intervenció, Armengol ha assenyalat que "la principal novetat" d'aquest REB, i que "ha de permetre aquest reequilibri inversor" de l'Estat a Balears, és el factor o fons d'insularitat. "Aquest mecanisme garanteix que cada any Balears rebi fons de l'Estat que compensaran el dficit inversor estatal com a conseqüncia de la insularitat", ha remarcat.

Sobre aix, ha dit que "a diferncia" del que ocorria amb les inversions estatutries, que es perdien si no s'executaven en el termini indicat, "aquests fons tindran una assignació pressupostria anual amb una partida concreta i seran reprogramables". Per tant, ha assegurat que "si no s'executen a temps, no es perdran, sinó que s'acumularan sobre l'aportació dels anys següents".

Així mateix, aquest "fons o factor" no suposar una quantitat fixa, "sinó la diferncia entre la inversió de l'Estat a Balears i, com a mínim, la mitjana d'inversió de l'Estat a les comunitats autnomes".

El Consell de Ministres va aprovar el divendres 22 de febrer el Decret llei i l'Avantprojecte de llei que modifica el REB i el dijous 28 de febrer el Congrés va convalidar el Decret Llei.

Armengol ha posat en valor l'acord del REB perqu s'ha adoptat "en un context gens propici" perqu, d'una banda, la negociació s'ha vist condicionada per "la forta inestabilitat" en l'mbit estatal, en el qual "un únic Govern balear ha conviscut amb tres governs diferents en l'Estat", amb tres convocatries d'eleccions generals, una moció de censura i llargs períodes d'interinitat política que "han bloquejat molt la capacitat de prendre decisions".

Respecte al transport, una de les principals mesures és el "blindatge el 75 per cent del descompte de resident en transport aeri i marítim". Una altra d'elles és la bonificació d'almenys, un 65 per cent del cost del noli de transport per a l'exportació de productes originaris de Balears o l'excepció de la regla de mínims.

Sobre aquesta última, Armengol ha dit que "ja s'han donat passos davant la Unió Europea (UE) i se seguiran fent" perqu en "els propers dies" est previst que el Govern i el Govern d'Espanya vagin "junts a Brusselles a defensar aquest plantejament".

En relació a l'eix fiscal, Armengol ha recordat que "el Congrés de Diputats que surti de les eleccions del 28 d'abril haur de validar el Projecte de llei per fer-ho efectiu l'1 de gener de 2020".

Segons ha remarcat, "l'actual Govern de l'Estat ha expressat el seu compromís ferm" i té "plena confiana en tots els partits que ja han avanat el seu suport" perqu, quan arribi al Congrés, "tothom actu amb responsabilitat" i "el REB pugui quedar completat amb la part fiscal", que no s'ha incls en el decret llei per donar "més seguretat jurídica" i que "no puguin ser eliminats".