Barrera assegura que la Capital Cultural Valenciana 2024 oferirà "oportunitats de futur" a Bicorb

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, visita aquest dimecres Bicorb
GVA
Publicado: miércoles, 17 abril 2024 18:41

   VALÈNCIA, 17 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La localitat valenciana de Bicorb ostenta enguany 2024 la Capital Cultural Valenciana 2024 en la categoria de municipis amb menys de 5.000 habitants, una fita que per al vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, oferirà "visibilitat i oportunitats de futur" a aquesta població.

   Així ho ha manifestat aquest dimecres en la seua visita a Bicorb, on ha conegut alguns dels recursos culturals de la localitat, com l'Ecomuseu, el centre d'interpretació del patrimoni etnològic, paleontològic i d'art rupestre del municipi, segons ha informat la Generalitat.

   Barrera ha visitat al jaciment de las Cuevas de l'Aranya, protegit per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat, és una de les manifestacions més "notables" de l'art rupestre en l'arc Mediterrani, que és famosa per la seua representació de la recol·lectora de la mel.

    També ha assistit a un assaig de la jota bicorina, un ball tradicional desaparegut des dels anys 50 del segle passat i que, amb motiu de la capitalitat cultural valenciana es vol recuperar, amb la participació dels més xicotets com a futurs transmissors perquè no torne a perdre's.

    La proposta de Bicorb com a Capital Cultural Valenciana 2024 es basa en cinc pilars: l'art rupestre i la pedra en sec -tots dos recursos reconeguts Patrimoni de la Humanitat- junt amb l'espart, el 'raspall' i la música, que són béns d'interès cultural.

   El programa de la capitalitat cultural combina activitats musicals, recorreguts i exposicions per a posar en valor el patrimoni del municipi, així com accions destinades a explorar les tradicions locals. El projecte compta amb la "notable" participació de la ciutadania i de diverses associacions de la localitat.

VISIBILITZAR LOCALITATS D'INTERIOR

   A més, el conseller de Cultura i Esport ha mantingut una reunió amb l'alcaldessa de Bicorb, Nuria Mengual, així com amb membres de la corporació municipal i associacions de la localitat, a els qui ha felicitat pel "importantíssim" reconeixement de la capitalitat cultural i l'oportunitat que suposa per a "visibilitzar a les petites localitats de l'interior".

   En aquest sentit, Barrera ha ressaltat la "lluita contra la despoblació dels pobles d'interior" impulsada des de la Generalitat amb mesures perquè la "economia es moga i perquè la gent torne".

   "Bicorb és una de les localitats en risc de despoblació dins del mapa de la Comunitat Valenciana. Per això, és fonamental que des de les institucions"posem el focus en ells per a fomentar no solament el turisme, sinó també la volta a aquests municipis que tenen molt que oferir i molta qualitat de vida", ha defensat.

   De la mateixa manera, ha apuntat el compromís del Consell amb Bicorb, "una localitat que està fent un gran esforç per sobreviure. De fet, han aconseguit duplicar el nombre de xiquets censats, la qual cosa els ha permès poder mantenir el col·legi, que va estar en perill a causa de la falta d'alumnat", ha apuntat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià