Blinken posposa la seua visita a la Xina després de la troballa d'un globus espia xinés als EUA

Archivo - Arxiu - El secretari d'Estat d'EUA, Antony Blinken
Alexandros Michailidis/EU Counci / DPA - Archivo
Publicado: viernes, 3 febrero 2023 19:01

   MADRID, 3 Feb. (EUROPA PRESS) -

   El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha posposat aquest divendres la seua visita a la Xina, prevista per a la setmana vinent, després de la troballa d'un globus espia xinés sobre territori nord-americà.

   Blinken anava a convertir-se en el primer membre del Gabinet del president nord-americà, Joe Biden, a visitar el gegant asiàtic, però ara les autoritats han decidit cancel·lar de moment el viatge a l'espera de tindre més informació sobre el globus en qüestió, que va ser detectat a una gran altitud sobre zones de l'estat de Montana que alberguen instal·lacions nuclears.

   En aquest sentit, l'Administració Biden considera que acudir ara a la Xina podria enviar un missatge erroni, per la qual cosa ha ajornat el viatge de manera indefinida, tal com han explicat fonts del Govern al diari 'The Wall Street Journal'.

   Pequín, per la seua banda, ha admès que el globus és seu, però ha esgrimit motius científics per a explicar el seu desplegament. A més, ha admès que és "lamentable" que un objecte aeri haja entrat en espai aeri nord-americà per "forces que s'escapen al seu control".

   "El globus és de la Xina i és de naturalesa civil, utilitzat per a investigació científica, com a assumptes meteorològics", ha dit un portaveu del Ministeri d'Exteriors xinés, que ha apuntat que "després de veure's afectat per vents de l'oest i davant la limitació de la seua capacitat de control, es va desviar greument de la seua ruta programada".

   El globus va ser detectat a principis d'aquesta setmana sobre el territori de Montana, on es troben diversos magatzems de míssils intercontinentals, si bé les autoritats han descartat que supose una amenaça "física o militar" per a la població.

   Encara que aquest tipus d'incidents s'han registrat en el passat, els republicans han criticat durament el succeït i han assenyalat que suposa una mostra clara que la Xina "no ha incorregut en un canvi en la seua política exterior" a pesar de mostrar un aparent aperturisme respecte als Estats Units.

   El Govern xinés no ha tardat a demanar a Washington que "no sobredimensione" l'assumpte. "No tenim intenció alguna de violar l'espai aeri o la sobirania d'altres països", ha puntualitzat Mao Ning, portaveu del Ministeri d'Exteriors del país asiàtic.

   Blinken anava a convertir-se en el primer secretari d'Estat del país nord-americà a reunir-se amb el president xinés, Xi Jinping, en quasi sis anys. Amb aquest viatge, l'Administració Biden buscava afermar les relacions amb el país i reduir la tensió.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià