Borrell defèn que es pot criticar Israel sense ser qualificat d'antisemita com a Franco sense ser "antiespanyol"

Josep Borrell, Alt Representant de Política Exterior de la UE
Francois Lenoir/European Council / DPA
Publicado: lunes, 4 diciembre 2023 18:25

   Lamenta que el que està ocorrent a Gaza és "una altra carnisseria"

   BRUSSEL·LES, 4 Dic. (EUROPA PRESS) -

   L'Alt Representant de Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha defès aquest dilluns que es pot criticar l'Estat d'Israel i el seu govern sense ser ratllat d'antisemita igual que es pot criticar la dictadura franquista sense ser "antiespañol", abans d'emfatitzar que el nombre de baixes a la Franja de Gaza és "inacceptable" encara que Israel tinga dret a defendre's.

   "Puc estar en desacord amb el que ocorre en un lloc sense ser 'anti' eixe lloc", ha asseverat Borrell durant la seua intervenció en el XXV Fòrum UE-ONG sobre Drets Humans, on s'ha valgut d'aquesta analogia per a reprovar l'elevat nombre de vides que s'està cobrant el conflicte entre Israel i Hamàs.

   "El que estem presenciant a Gaza és una altra carnisseria", ha lamentat Borrell, després del que diverses persones han abandonat la sala en la qual se celebrava l'esdeveniment i al que l'Alt Representant ha respost: "Tal vegada he dit alguna cosa convenient".

   Tot seguit, ha incidit que és "inacceptable" el nombre de baixes a Gaza "encara que Israel tinga dret a defendre's" perquè "un horror no pot justificar a un altre" i ha celebrat que "la comunitat internacional estiga alçant cada vegada més la veu per a demanar que cesse aquest horror".

   En aquest sentit, ha explicat que la UE té una "agenda concreta" i que demana l'alliberament de tots els ostatges, que es pose fi a aquesta "catàstrofe humanitària provocada per l'home", que es busque una solució per a "l'endemà" i que cessen els assentaments il·legals i les agressions contra els palestins a Cisjordània.

   En particular, ha reivindicat el dret a defendre una solució de dos Estats, sense que això implique "estar en contra de l'existència de l'Estat d'Israel" perquè "o hi ha dos Estats, o hi ha un Estat o no hi ha Estats".

   No obstant això, ha convidat al fet que "si algú té altres solucions" les compartisca per a debatre-les, abans d'incidir que no li agradaria que Gaza es convertira en un "nou Mogadiscio o en un lloc sense llei ni orde que poguera ser el bressol de tot tipus de violència, moviments terroristes i migració irregular".

   "Hem d'anar a l'essencial: necessitem un ordre basat en lleis, perquè sense normes els que més pateixen són els més vulnerables", ha postil·lat Borrell, que ha cridat a defendre el dret internacional perquè "la llei protegeix, no oprimeix".

   "També hem d'impedir que tots aquests conflictes confluïsquen en un conflicte major i evitar que siga Occident contra la resta", ha resolt.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià