Borrell reitera des de Kíiv el suport dels 27: "No ens intimiden els míssils o drons de Rússia"

Josep Borrell, Alt Representant de Política Exterior de la UE, parla davant el Parlament Europeu
PARLAMENTO EUROPEO/CHRISTIAN CREUTZ
Publicado: lunes, 2 octubre 2023 18:05

   BRUSSEL·LES, 2 Oct. (EUROPA PRESS) -

   L'Alt Representant de la Unió Europea per a Política Exterior, Josep Borrell, ha reafirmat aquest dilluns des de Kíiv el suport dels Estats membres de la Unió Europea enfront de la invasió russa, assegurant que els Vint-i-set "segueixen units" en el suport a Ucraïna.

   "La reunió mana un senyal fort a Rússia que no estem intimidats pels seus míssils o drons. La nostra intenció de defendre a Ucraïna és ferma i continuarà", ha assenyalat el cap de la diplomàcia comunitària en roda de premsa al costat del ministre d'Exteriors ucraïnés, Dimitri Kuleba.

   La simbòlica cita dels ministres d'Exteriors de la UE en la capital ucraïnesa arriba en un moment en el qual s'obrin alguns clevills en el bloc pels dubtes de continuar el recolze en Polònia, Hongria o Eslovàquia.

   Si bé, l'Alt Representant ha negat que flaquege la voluntat dels Vint-i-set de prestar ajudar Kíiv i ha assegurat que la UE "segueix unida" i està usant els instruments que té per a seguir recolzant a Ucraïna en el camp militar, financer i polític.

5.000 MILIONS PER A AJUDA MILITAR EL 2024

   En el suport militar concret a Ucraïna, el responsable d'Exteriors de la UE ha posat sobre la taula la seua proposta per a sostindre l'assistència militar a Ucraïna els pròxims anys, urgint els Vint-i-set a acordar ja un primer paquet de 5.000 milions d'euros el 2024 a través del Mecanisme Europeu per a la Pau.

   "Espere un acord abans de final d'any quan els Estats membres hagen d'acordar sobre el pressupost multianual", ha apuntat Borrell, qui reduïx així l'ambició dels seus plans inicials presentats abans de l'estiu que passaven per un paquet de 20.000 milions per als pròxims quatre anys.

   Així les coses, ha assegurat que el bloc seguirà la línia marcada fins ara en el suport militar a Ucraïna "però més ràpid per a garantir el suport àgil i en més quantitat" que "és el que ara necessita Ucraïna".

   L'última tanda de 500 milions dels Vint-i-set per a finançar l'entrega d'armament a l'Exèrcit ucraïnés porta mesos paralitzada pel bloqueig d'Hongria, que addueix discrepàncies amb Ucraïna per a obstaculitzar l'aprovació formal.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià