Botín diu que Santander és "una víctima més" de Madoff i que els judicis no li preocupen

Actualizado: jueves, 5 febrero 2009 17:50

MADRID, 5 Feb. (EUROPA PRESS) -

El president del grup Santander, Emilio Botín, ha considerat hui que el banc és "una víctima més" de l'estafa perpetrada pel mediador novaiorquès Bernard L. Madoff, i que les demandes judicials presentades per clients afectats contra l'entitat càntabra no li preocupen. "Pot haver judicis, però no ens preocupen, som flexibles", ha dit.

Durant la roda de premsa per a presentar els resultats corresponents a l'exercici 2008, Botín ha sostingut que el banc ha actuat sempre amb diligència i transparència en el que respecta a la gestió de fons i venda de productes, si bé ha justificat la decisió de rescabalar als clients del Santander afectats per l'estafa.

Botín ha explicat que el consell d'administració del Santander va identificar "poderoses" raons per a donar una solució als clients de banca privada de l'entitat que havien perdut les seues inversions, com la necessària defensa de les franquícies del grup i l'interés de l'accionista. "La conclusió de fer el que hem fet ha estat unànime", ha precisat.

"Estem molt satisfets de la decisió presa en el cas Madoff i els clients consultats també", ha afirmat Botín, per a qui "la cosa més important ara mateix és la transparència" i el banc actua en conseqüència, "no com altres", ha dit, sense fer cap al·lusió expressa. "Per al banc és molt important mantindre la seua relació de negoci, en molts casos antiga, amb els seus clients de banca privada que van adquirir aquests productes", ha aprofundit.

El president del Santander ha qualificat d'"incomprensible" que una entitat sotmesa a una supervisió tan minuciosa com la dels Estats Units hagi pogut cometre un frau durant tant de temps i per un import tan elevat, i ha insistit que el banc va comercialitzar productes Madoff perquè "eren molt clars", però desgraciadament "hi ha hagut una estafa colossal".

Santander compensarà als seus clients de banca privada afectats pel frau de Bernard L. Madoff amb el 100% de la seua inversió inicial a través de la substitució d'actius per participacions preferents que el grup emetrà per import de 1.380 milions d'euros, amb una rendibilitat del 2% anual i un venciment al desè any.

Segons Botín, les mesures preses en el cas Madoff permetran "eixir reforçat" al banc, que està "molt content" amb l'actuació de la seua divisió de banca privada, Banif, "tot i les dos avaries". Botín es referia així tant al 'cas Madoff' com la bancarrota de Lehman Brothers, que tenen un cost conjunt per al banc de 450 milions d'euros, carregats contra el benefici del 2008.

Malgrat això, els despatxos associats de Seeger&Weiss, amb base a Nova York i Oria, Penya i Pajares Abogados, a Madrid, creadors de la Plataforma d'afectats per la crisi de Madoff, consideren que la proposta del Santander per a compensar als seus clients pel presumpte frau "és insuficient i inconcreta, i no repara tots els perjudicis causats".

Per la seua banda, el despatx Cremades & Calvo-Sotelo ha expressat la seua satisfacció per la decisió del Banco Santander de rescabalar als seus clients. Tot i això, ha incidit que els inversors no recuperaran el seu diners en metàl·lic i que les liquidacions abans de la seua maduració de les participacions que se'ls lliurarà a canvi podria significar un descompte de fins al 60% del seu valor.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià