Campaners celebren la declaració Patrimoni de la Humanitat: "Les campanes parlen de tot i per a tots"

Toc de campanes
CAMPANERS D'ALBAIDA
Publicado: miércoles, 30 noviembre 2022 18:16

   Demanaran al Ministeri de Cultura i Esport un Pla Nacional de Salvaguarda del Toc Manual de Campanes

   VALÈNCIA, 30 Nov. (EUROPA PRESS) -

   Campaners i entitats impulsores han qualificat aquest 30 de novembre de 2022 com "un dia històric" gràcies a la declaració del toc de campanes espanyol com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco. "Les campanes parlen de tot i per a tots", han asseverat després de conéixer la feliç notícia.

   La candidatura presentada per Espanya, promoguda i impulsada per Campaners d'Albaida, Hispania Nostra i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, MitMac, en nom i representació de tots els Campaners i Campaneres d'Espanya, haja sigut inscrita en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco.

   Les organitzacions promotores han manifestat la seua "immensa alegria, ja que aquest reconeixement mundial reconeix el treball callat i solitari de tants campaners i campaneres que, de manera voluntària, conserven i mantenen el Toc Manual de Campanes en molts municipis d'Espanya, moltes vegades amb grans dificultats, ja que són voluntaris pel patrimoni immaterial".

   Des d'Hispania Nostra, Campaners d'Albaida i MitMac també han agraït a tots aquells que han treballat per aquesta candidatura i han subratllat "el bon treball" realitzat per la Direcció general de Patrimoni Cultural i Belles arts així com a les funcionàries i tècniques de la Subdirecció de Gestió i Coordinació de Béns Culturals del Ministeri de Cultura i Esport.

   "Aquesta il·lusió va començar el 21 d'abril de 2018, quan les entitats promotores organitzem per a celebrar l'any europeu del Patrimoni Cultural un gran toc manual de campanes d'aquells municipis espanyols i europeus on s'ha conservat o recuperat el toc manual de campanes", recorden.

   Els campaners afirmen que "el Toc Manual de Campanes és el paisatge sonor dels nostres pobles i ciutats, són un mitjà de comunicació carregat d'emocions, un llenguatge universal, les campanes parlen de tot i per a tots".

"EL PUNT DE PARTIDA"

   Afigen que "la declaració no és la meta, sinó el punt de partida perquè cada vegada més municipis espanyols recuperen el toc manual de campanes". Per açò, avancen que van a demanar al Ministeri de Cultura i Esport que s'inicien els treballs per a fer un Pla Nacional de Salvaguarda del Toc Manual de Campanes.

   Aquest dissabte, 3 de desembre, a les 12.00 hores se celebrarà aquesta declaració de Patrimoni Mundial per la Unesco, amb un gran toc de campanes en tota Espanya, d'aquells llocs que conserven o han recuperat el Toc Manual.

colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià