Caturla nega un pacte amb Rus per a contractes en Ciegsa: "Què pinta ací un alcalde del seu poble?"

Caturla en el juí pels 'zombies'
Rober Solsona - Europa Press
Publicado: martes, 31 enero 2023 13:48

   VALÈNCIA, 31 Ene. (EUROPA PRESS) -

   Máximo Caturla, exsecretari autonòmic d'Educació i ex conseller delegat de Ciegsa, ha defès el seu treball en Ciegsa i ha negat un pacte amb l'expresident de la Diputació i del PP de la província de València Alfonso Rus sobre contractes en l'empresa pública: "Què pinta ací algú que en eixe moment, per dir-ho d'alguna manera, era alcalde del seu poble?".

   Caturla, qui s'enfronta a 12 anys de presó --tal com li reclama el fiscal-- s'ha pronunciat així en la seua declaració, en qualitat d'acusat, en les peces B i F del cas Imelsa, que suma 25 acusats, entre ells Rus --qui també va ser alcalde de Xàtiva (València), l'exsubdelegat del Govern a València Rafael Rubio i l'exgerent d'Imelsa i autodenominat 'yonki dels diners' Marcos Benavent.

   L'acusat --el primer que ha volgut respondre les preguntes formulades pel fiscal-- ha explicat que va ser conseller delegat de Ciegsa des de desembre de 2004 fins que va cessar al juliol de 2007, així com secretari autonòmic d'Educació des de 2003 a 2007. Va ser també membre del Consell d'Administració d'Imelsa i vicepresident tercer de la Diputació de València en 2007.

   Ha indicat que coneixia a Rus "per la política", probablement des de 2003: "En eixos moments els municipis necessitaven col·legis i els alcaldes, entre ells Rus, es reunien amb nosaltres per a saber si es podien fer", ha exposat. A Benavent no ho va conéixer fins que va estar en la Conselleria d'Educació, en 2004-05.

   Per a efectuar nomenaments en Ciegsa, l'acusat s'ha recolzat en recursos humans i en el despatx de Broseta i ha assegurat que no necessitava l'autorització de Rus per a nomenar a personal: "Doncs no", ha contestat.

   En aquesta línia, ha afirmat que no hi havia cap pacte amb Rus en relació amb la contractació: "No té absolutament res a veure Rus amb Ciegsa, ni en la contractació ni en res. Què pinta, entre cometes, algú que en eixe moment, per dir-ho d'alguna manera, era alcalde del seu poble?", ha interpel·lat.

   Caturla ha negat l'existència de 'zombies' en Ciegsa, almenys en l'etapa en la qual ell va ser conseller delegat. Preguntat per un dels supòsits 'zombies' contractat com a alta direcció, l'acusat ha indicat que els contractes "els realitzava i dissenyava Broseta i són contractes d'alta direcció perquè ho diu Broseta, que és qui tipifica la forma del contracte. Ni jo ni ningú de la comissió executiva, sense formació jurídica suficient, decideix aquest tipus de contractes", ha insistit.

   Preguntat per un altre dels 'zombies' que va manifestar en el juí que va estar en Ciegsa durant un any aproximadament i després va treballar per al PP, l'acusat ha asseverat que aquest va treballar en Ciegsa en el temps en el qual ell va ser conseller delegat: "El que va fer després amb el següent conseller delegat no és la meua responsabilitat, a mi se m'escapa. La responsabilitat del període següent no és meua. En el meu període de temps va treballar perquè jo ho veia", ha exposat.

   Un altre dels supòsits 'zombies' contractats com a auxiliar administratiu "va eixir de la borsa", ha dit. "Estava en la borsa i quan es van necessitar auxiliars administratius, se li va agafar. Se li va fer una entrevista, la cap de Recursos Humans va fer un informe de contractació i a mi em van passar la documentació per a donar el vistiplau quan ja estava tot enfocat", ha explicat.

   En relació amb una altra suposada 'zombie', Caturla ha assenyalat que pareix que va haver-hi algun error en contractació perquè en el moment en què es va efectuar el contracte estava com a conseller delegat Esteban González Pons: "Em xoca molt el concepte del contracte, la data... i no sé si porta la meua firma", ha assenyalat.

   L'acusat ha exposat que solia anar a la Conselleria d'Educació quasi tots els dies, encara que també estava en Ciegsa i mantenia diferents reunions. En eixe temps veia als treballadors, "encara que molts d'ells eixien de les oficines a les obres i no estaven sempre a l'entitat", ha dit.

CONTRACTADA PER RUBIO

   En la sessió d'aquest dilluns també ha declarat una altra acusada, María Teresa Gimeno, qui abans de comparéixer davant el tribunal ha hagut d'eixir-se de la sala uns minuts perquè estava indisposada. A preguntes del seu advocat, ha manifestat que va entrar en Imelsa per l'exsubdelegat de Govern a València i exdiputat (PSPV) Rafael Rubio, a qui va conéixer en una campanya electoral.

   Segons ha explicat, Rubio li va proposar un treball "fàcil" en Imelsa, durant "uns pocs mesos", i li va agradar, amb el que va acceptar. "Treballava en la Diputació a les vesprades i no se'm va exigir fitxar. Coincidia amb Carolina, Juan i el secretari de Rubio. Feia el que em manava Rubio, com agafar el telèfon o revisar la premsa per a veure si trobava alguna cosa dels municipis o els col·legis", ha assenyalat.

   Un altre dels acusats que ha declarat aquest dilluns ha sigut Juan Antonio Sanz, qui ha explicat que va ser contractat com assessor de l'ex-vicepresident de la Diputació Juan José Medina i per a portar les xarxes socials de l'empresa.

   Ha assenyalat que va ser Benavent, durant un esmorzar, qui li va proposar el lloc perquè sabia que era una persona "molt activa en xarxes socials". En eixe moment Rus estava al seu costat: "Estàvem tots però qui m'ho va proposar va ser Benavent", ha aclarit.

   Així mateix, ha explicat que va estar físicament en Imelsa un poc menys d'un mes, en un despatx al costat del de Benavent i, davant la falta d'espai, després d'açò se'n va anar físicament a Diputació.

   Com a assessor de Medina, ha assenyalat que entrava a treballar entre les 8 i les 9 fins a les 15 hores i la seua ocupació depenia del que li deia l'ex-vicepresident o el seu gabinet. D'altra banda, per a portar les xarxes va haver de comprés un mòbil --ha exposat-- i ha asseverat que publicava coses de dilluns a diumenge, "fins i tot podien ser les 00 hores", ha dit. "Anava a treballar i feia més hores de les quals em tocava", ha subratllat.

   Preguntat per què no ha pogut aportar cap document que justifique les xarxes socials que portava en Imelsa, l'acusat ha afirmat que ho va intentar però que li van dir que els perfils havien sigut tancats i no es podien recuperar les claus. "Els vaig demanar i em van dir que gens", ha postil·lat.

   Durant el juí ha declarat també l'exdiputat del PP Salvador Enguix, qui presumptament va certificar treballs de 'zombies'. Preguntat per aquests certificats, ha explicat que "normalment" llegia tots els documents que li passava la seua secretària però "podia haver-hi moments de pressa o el que siga i no ho fera", ha puntualitzat. D'haver sigut que eixos empleats no van treballar, no hauria firmat els certificats, ha concretat.

   Ha assenyalat que "mai" va demanar a Benavent la contractació de ningú i, a més, "ningú" li va comunicar que li anaven a assignar a cap assessor: "En cap moment", ha postil·lat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià