Els rectors, disposats a ser "coresponsables" davant de la crisi sempre que el Consell mantinga l'esforç pressupostari

Fabra Descubre La Placa En Presencia De Los Rectores Y Císcar.
GVA
Actualizado: viernes, 23 septiembre 2011 18:05

Fabra trasllada a les universitats públiques que mantindrà la inversió i que anirà a Madrid donar suport als Campus d'Excel·lència


VALÈNCIA, 23 Sep. (EUROPA PRESS) -

Els rectors de les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana s'han mostrat disposats a ser "coresponsables" davant de la crisi econòmica que travessen les tresoreries "sempre que" el Consell "mantinga l'esforç pressupostari" en les universitats, ja que, segons la seua opinió, "seria un error greu que es retallara en un tema com Educació".

Així, ho ha manifestat este divendres el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, durant la presentació de la primera enquesta de 'Condicions de Vida i Participació dels Estudiants Universitaris a Espanya', després de ser preguntat per la trobada que els rectors de les cinc universitats públiques valencianes van mantindre dijous a la nit amb el president de la Generalitat, Alberto Fabra.

Sobre esta qüestió, Morcillo ha revelat que els rectors van traslladar al cap del Consell la seua "preocupació pel sosteniment de l'esforç pressupostari de les universitats públiques" i que, "les retallades, tal com havia anunciat el conseller d'Educació, no afecten a un element tan sensible com és la generació i transmissió de coneixement, és a dir, l'educació" i en el seu cas, a l'educació superior.

Per la seua banda, Fabra "es va mantindre en la línia" del seu conseller i els va reiterar que "les universitats públiques no tindran retallades i es mantindrà l'esforç pressupostari", ha relatat Morcillo. Tot i això, els rectors, conscients que "s'estan vivint moments de tensió en les tresoreries", ha dit, "també entenem que les universitats també hem de ser coresponsables sempre que l'esforç pressupostari es mantinga".

Per al responsable de la UV, "seria un error greu que es retallara en un tema com Educació". En este sentit, destacat la "importància de la contribució a la riquesa de la nostra autonomia que fan les universitats" i ha considerat que "seria equivocat retallar estes possibilitats".

"Les universitats generen coneixement, generen riquesa, generen benestar i contribuïxen a la cohesió social i per tant, retallar els seus pressupostos no produirà cap benefici ni a curt, ni a mitjà ni a llarg termini", ha asseverat.

Alhora, Morcillo ha anunciat que en aquesta trobada, Fabra es va comprometre a acompanyar als rectors a Madrid el pròxim 20 d'octubre per a "visibilitzar" el "suport institucional" als projectes de Campus d'Excel·lència 'Habitat 5U' --de les cinc universitats públiques de la Comunitat i 'Mediterranean' --de la Universitat d'Alacant i la Miguel Hernández-- que seran presentats davant de la Comissió Tècnica del Programa Campus d'Excel·lència Internacional.

En esta línia, el rector de la UV ha defensat la importància dels Campus d'Excel·lència i ha recordat que "sense haver obtingut el reconeixement de Campus d'Excel·lència Internacional 'Campus VLC', les grans universitats públiques de la ciutat de València no hagueren rebut una sèrie de quantitats econòmiques" que gràcies a ell sí han rebut, algunes com subvenció directa i altres com préstecs privilegiats.

En qualsevol cas, "ha aportat no sol reconeixement i prestigi sinó també ha contribuït a l'existència d'una subvenció econòmica significativa que ha permés fer diverses convocatòries, sense oblidar el valor de generació d'un pol de coneixement i d'agregació institucional entre universitats amb organismes públics d'investigació com el CSIC i altres entitats públiques i privades posant en valor i fent sinergies entre tot el sistema de generació de coneixement", ha conclòs.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià