Creen el web 'Alarma Activista: Tria Valencià' per a dotar a la comunitat educativa de materials sobre la "llei Rovira"
VALÈNCIA, 10 Dic. (EUROPA PRESS) -
Entitats del sector educatiu han tornat a carregar contra el "despropòsit" de la Llei de llibertat educativa, al mateix temps que han alertat de la "complexitat" que tindran les famílies per a participar en l'elecció de la llengua base en aquells centres que han resultat afectats per la riuada del passat 29 d'octubre.
Així s'han expressat la presidenta d'Escola Valenciana, Alexandra Usó i Carinyena, i Vicent Mañes, de l'Associació de Direccions d'Escola Pública del País Valencià (ADEP-PV), en declaracions a Europa Press, en ocasió de la taula redona 'La llei educativa que ens deixa els i els valencianoparlants sense drets lingüístics', celebrada a La Repartidora, a València.
Usó ha enlletgit que, després de la dana que ha afectat greument la província de València, la Conselleria d'Educació "no haja abandonat" la idea de dur a terme una consulta perquè els pares i mares trien la llengua vehicular en la qual volen que estudien els seus fills, ja que "hi ha més de 90 centres educatius afectats". Cal recordar que l'obertura d'este procés estava programat per al 4 de desembre però s'ha posposat a després del Nadal a causa de la tragèdia.
Així mateix, ha criticat que esta llei --"mal anomenada de llibertat educativa", ha recalcat-- farà que les famílies "no tinguen les mateixes oportunitats" i ha ressaltat que, independentment de l'elecció dels progenitors, el nombre de grups pot condicionar la decisió final i els menors "poden estar en un grup que no s'haja triat". Igualment, "en el cas que hi haja famílies que el pare vota una cosa i la mare una altra, no valdrà este vot i serà l'equip directiu qui decidirà".
"Però la llei es diu de llibertat educativa perquè suposa que les famílies podran triar la llengua quan açò li correspon a l'administració pública. Segons el nostre Estatut d'Autonomia i la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, són les administracions les que han de promoure l'ús social d'una llengua. No podem deixar-ho en mans de famílies individuals", ha censurat.
A més, ha considerat que la llei reflectix "animadversió per part del Consell al valencià" perquè "fa convalidacions del B2 i el C1 a alumnat que no ha treballat la competència oral quan es treballa per a poder tindre el C1". També ha posat el focus en què esta llei s'engegarà en el curs 2025-2026, per la qual cosa "no es farà de manera progressiva". "A molts alumnes els cau a la meitat del cicle. Pedagògicament açò no té sentit", ha agregat.
Amb tot, Usó ha recalcat que "ni la societat ni els centres educatius estaven demanant" esta norma. "No hi havia un problema amb el valencià, no hi ha. I, llavors, ho han tornat a crear perquè tenen un rèdit polític cada vegada que porten el fantasma de la llengua", ha retret.
"NO TÉ CAP ASPECTE PEDAGÒGIC"
Per la seua banda, Mañes ha denunciat que esta normativa "no respecta el dret del menor", ja que, al seu parer, no és una llei educativa perquè "respon a altres interessos": "No té cap contingut pedagògic en cap moment", ha apuntat.
Així, ha insistit que la planificació lingüística és tasca de l'administració educativa, ja que "són els que han de decidir perquè són decisions pedagògiques". En la mateixa línia, ha declarat que l'"objectiu últim" és que l'alumnat tinga un "domini suficient" de les dos llengües oficials. "Bàsicament és una llei que no pensa en l'alumnat, no pensa en els xiquets, sinó que té altres motivacions", ha criticat.
Mañes ha explicat que el valencià és la llengua "minoritzada", mentre que el castellà és la "dominant". Sobre el castellà, ha recalcat que és "la llengua dels mitjans de comunicació, la majoritària, la que s'escolta, la de la literatura, la de premsa, la de la televisió", per la qual cosa creu que és per la qual optaran els joves.
En la taula redona s'ha presentat el lloc web 'Alarma Activista: Tria Valencià', desenvolupada per a dotar a la comunitat educativa de materials sobre la "llei Rovira" i la pròxima consulta pública. Aquest portal es posarà en funcionament a partir de hui dimarts, 10 de desembre.