EUPV denuncia que Educació s'ha gastat 54 milions en barracons i queden 672 aules prefabricades

Blanco y Sanz enseñan "el mapa de la pobreza" de los barracones del PP
EU
Actualizado: lunes, 23 febrero 2015 14:49

VALÈNCIA, 23 Feb. (EUROPA PRESS) -

La diputada d'EUPV en les Corts Valencianes, Marga Sanz, ha assenyalat este dilluns que la Conselleria d'Educació s'ha gastat en barracons escolars entre els anys 2007 i 2014 gairebé 54 milions d'euros i a més "incomplix" la Llei de contractes al prorrogar aquests lloguers sense traure'ls a concurs, el que "ha suposat un sobrecost de 4,3 milions en 2013".

Sanz, al costat del candidat de la formació a la Generalitat, Ignacio Blanco, han ofert este dilluns una roda de premsa per a informar de la despesa del Consell en barracons per als centres educatius, després d'un any reclamat esta informació, que demostra la política "opaca, de sobrecostos i ruïnosa" del PP.

Sobre esta qüestió, ha assenyalat que entre l'1 de gener del 2007 i el 31 de desembre de 2013 el Consell s'ha gastat 53.888.527,34 euros, fet que suposa una mitjana de 7.500 euros per barracó, amb els quals es podrien haver construït 7 instituts o 11 col·legis, l'equivalent a l'1,5% del pressupost en Educació".

A més, Sanz ha acusat a la consellera d'Educació, Maria José Català, de "mentir descaradament" quan ha dit que el president de la Generalitat, Alberto Fabra, "acabaria amb els barracons en esta legislatura". En canvi, ha recalcat que hi continua havent un total de 181 centres amb barracons, en 22 encara no s'ha licitat, en tres s'està licitant, en un ja està licitat, i només tres estan en construcció. En total, 672 aules prefabricades en 2014.

Sobre esta qüestió, ha explicat que la reducció de 212 aules prefabricades de les quals "presumix" Català coincidix amb l'augment d'un 20% de les ràtios per classe. "El que fan és buidar les classes", ha reprotxat.

Sanz ha recordat que l'auditoria de 2013 feta per la Sindicatura dels comptes anuals de CIEGSA "critica que no es complix el principi de concurrència" perquè "no se sotmet periòdicament a licitació el subministrament i, per tant, incomplix la Llei de contractes del sector públic".

Així, una clàusula els permet prorrogar el contracte de manera automàtica fins que no es construïsca el col·legi de manera que, segons l'auditor, "l'impacte total de les pròrrogues de contractes relatius al subministrament d'instal·lacions educatives provisionals a l'exercici 2013 ha estat de 4,7 milions d'euros aproximadament", ha indicat Sanz.

A més, ha criticat "l'opacitat" amb la qual Educació ha contractat el subministrament d'estes instal·lacions amb 15 empreses ja que, després de fer un seguiment al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV), "a penes figuren sis anuncis d'adjudicació del que denominen instal·lacions educatives provisionals".

Per tot això, ha exigit una comissió d'investigació per "arribar al fons d'una gestió ruïnosa i frau educatiu" que ha deixat "un forat de 250 milions, 15.000 nens en barracons i 154 centres amb fibrociment i que, a més, no ha resolt les necessitats d'escolarització". "Volem acabar amb el mapa de la pobresa al qual ens ha sotmès el PP", ha postil·lat.

NOU MAPA ESCOLAR

En canvi, Blanco ha recalcat que EU "pensa totalment al revés" que el PP i defensa una escola pública "de qualitat, en valencià, laica i integradora" que no sigui "subsidiària a l'educació concertada". Per esta raó, ha assenyalat que quan accedisquen al govern acabaran amb els barracons i plantejaran un nou mapa escolar amb prioritats.

Així, acabaran en primer lloc amb els barracons en centres amb alumnat d'educació especial, compliran amb els compromisos adquirits en Creaescola i eradicaran en 12 mesos els 154 centres, el 10%, que queden amb fibrociment i la seua substitució per elements no nocius.

De la mateixa manera, aposta per una xarxa pública gratuïta de 0 a 3 anys que arribi com a mínim al 75% de l'alumnat en este tram així com augmentar els centres de formació d'adults i les Escoles Oficials d'Idiomes.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià