Una excursió nocturna pel "costat secret de l'art" posa punt final a la temporada del TEM i La Mutant

Archivo - Arxiu - Una excursió nocturna pel "costat secret de l'art" posa punt final a la temporada del TEM i La Mutant
TEM/LA MUTANT - Archivo
Publicado: martes, 6 junio 2023 17:06

   VALÈNCIA, 6 Jun. (EUROPA PRESS) -

   Calçat còmode, abric, sopar per a compartir i llanterna és el kit aconsellat per als i les assistents a la festa nocturna que posarà punt final a la temporada dels teatres municipals de València, el Teatre El Musical (TEM) i La Mutant.

   La matinada del 29 al 30 de juny, el TEM i La Mutant proposen una activitat conjunta que porta per títol 'En lo oscuro está lo infinito', una iniciativa que s'ha plantejat com "una excursió i una aventura per a indagar en el costat secret de l'art, en la nit i en la simple foscor".

   "'En lo oscuro está lo infinito' és una proposta única que convida a la reflexió i al debat sobre la idea de nit i foscor, a l'abric del ritme i els temps que marquen la lobreguez de la urbs, de la dimensió física de la foscor i de les persones que l'habiten. Un projecte participatiu que posarà el tancament a aquesta temporada dels teatres municipals", ha resumit el director del Teatre El Musical, Juanma Artigot.

   La proposta és un projecte entre la curaduría i la gestió cultural que aprofundeix en la idea de nit a partir d'una investigació que ha reunit artistes, treballs i textos que aborden aquesta temàtica. El punt final a aquesta temporada dels teatres municipals reunirà un grup d'insomnes recorrent la ciutat, observant, caminant, compartint i imaginant.

   "El que volem explicar-vos precisa de nit, de deteniment, d'escolta. Busquem un grup de còmplices. Busquem altres formes de relació entre el cos i el temps; eixa sensació que tots tenim quan a poc a poc s'extingeix el dia o quan s'apaga la llum en una sala i pareix que ens difuminem en l'espai infinit de la foscor: entre el real i la ficció, entre la vigília i el somni, entre el present i l'absent, entre l'esgotament i la resistència", avancen els seus organitzadors, Paula Miralles i Vicente Arlandis, del col·lectiu Taller Placer.

ESPELEOLOGIA I ALBIRAMENT D'ESTRELES

   El programa s'estendrà entre les 20.00 hores del 29 de juny i les 08.30 h de l'endemà, i s'ha concebut com una constel·lació que posa en relació treballs i propostes d'artistes en diferents formats que aborden "el tema de la foscor com a substància o matèria, com un espai que ens permet habitar i on la vivència del cos és una altra", detallen des de Taller Placer.

   'En lo oscuro está lo infinito' començarà durant el crepuscle en el TEM amb Light Years Away, d'Edurne Rubio, on es traslladarà a l'audiència a l'interior del Monument Natural d'Ull Guareña, a Burgos, a través de l'experiència del seu pare, que era espeleòleg, i finalitzarà a l'alba a La Mutant amb el concert de campanes de Llorenç Barber i Montserrat Palacios, Clarejares.

   Entremig, de 21.30h a 07.30, es realitzarà un recorregut nocturn en grup per diferents llocs de la ciutat. Entre les seues fites hi haurà una conversa amb un astrofísic sobre la foscor del cel en la ciutat, així com un passeig per zones perifèriques on encara hi ha badall no afectades per la contaminació lumínica.

   Els assistents poden optar per gaudir del programa complet o acudir a cadascun dels espectacles d'inici i final de la jornada.

   Taller Placer proposa, en suma, "experimentar la profunditat d'una cova, tornar a mirar les estreles i el passat, entrar en el present del temps i el treball incessant, trobar de nou el clarejar en un passeig i celebrar-ho a colp de campana, en una amnèsia col·lectiva que ens distingisca i ens reunisca".

   En paraules de la directora de la Mutant, Tatiana Clavel, "aquesta proposta insisteix en la idea de formats més duracionales, on el públic no és un ésser passiu que va al teatre sinó que participa de la pròpia pràctica escènica".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià