Filadèlfia (EUA) pagarà huit milions d'euros per la brutalitat policial durant les protestes per George Floyd

Archivo - Arxiu - Policia a Portland, EUA, discutint amb un manifestant durant les protestes Black Lives Matter
Mark Mckenna/ZUMA Wire/dpa - Archivo
Publicado: miércoles, 22 marzo 2023 10:04

   MADRID, 22 Mar. (EUROPA PRESS) -

   La Policia de Filadèlfia a acordat indemnitzar amb 9,25 milions de dòlars (8,6 milions d'euros) als manifestants que van protestar a la localitat en 2020 després de la mort de George Floyd per l'ús de la força "excessiva i irracional" contra ells.

   L'acord arriba després de la denúncia de 343 querellants que al·leguen que l'actuació policial durant les protestes els va deixar amb ferides físiques que, en alguns casos, van requerir de tractament mèdic i hospitalització, així com angoixa emocional", segons detalla la denúncia i reporta CNN.

   Els agents de la Policia de Filadèlfia van utilitzar "gas lacrimogen, esprai de pebre i bales de goma", a més de "en alguns casos arrestar participants i a altres transeünts" durant les protestes contra la brutalitat policial sota el lema 'Black Lives Matter'.

   L'acord, açò sí, no inclou una admissió de culpa per part dels agents, però sí accepten deixar de participar en el programa 1033, un programa federal que, segons la Fundació de Defensa Legal, que participava com a denunciant en el cas, "serveix per a armar a policies locals i de l'estat amb equipament i armes militars".

   Aquest acord, ha al·legat el fons, és un "acord sense precedents" en matèria de denúncies per ús d'una força policial excessiva, i pot obrir el camí a altres denúncies similars als Estats Units.

   La ciutat de Filadèlfia va ser una de les més actives en les protestes contra la brutalitat policial després que al gener de 2020, George Floyd va morir en l'estat de Minnesota a causa d'una aturada cardíaca després que l'agent Derek Chauvin l'oprimira el coll durant més de nou minuts.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià