GECEN al·lega contra la macroplanta solar en Les useres pels "danys" que ocasionarà a l' arpella cendrosa

Publicado: miércoles, 31 mayo 2023 17:28

   CASTELLÓ, 31 May. (EUROPA PRESS) - -

   El grup ecologista GECEN ha al·legat aquest matí contra la macroplanta solar Valentia F19, projectada en el terme municipal de Les Useres sobre una extensió de 350 hectàrees, dedicades al cultiu del cereal, la vinya, l'olivera, l'ametler i la garrofera, "pels danys que ocasionaria en l'hàbitat de l'aguiló cenizo".

   Paco González, representant del grup ecologista, ha estat acompanyat d'alguns membres de l'associació Defensem els Nostres Arrels, constituïda per a canalitzar totes les accions socials en contra d'aquest projecte a Les Useres, així com del biòleg holandés Maarten Platteeuw, qui ha fet un seguiment d'aquesta au a la zona afectada pel macroproyecto des de l'any 2011.

   Platteeuw ha arreplegat, entre els anys 2019 i 2022, durant observacions soltes no sistemàtiques i sense executar censos complets, 27 cites referint-se com a mínim a 28 exemplars, dels quals 19 exemplars eren mascles adults, 1 era un mascle de segon any, 6 femelles adultes i 1 sense identificar. En una cita del 20 de juny del 2021, un mascle adult va ser observat en Useres portant presa, "la qual cosa sol ser prova de reproducció pròxima", segons GECEN..

   L'estratègia de conservació d'aus amenaçades lligades a mitjans agro-esteparios a Espanya, aprovada al 2022, s'aplica en els territoris amb presència d'aquestes espècies, durant totes les fases del seu cicle vital.

   "Les amenaces per a aquestes espècies inclouen factors molt diversos, que incideixen negativament tant sobre l'hàbitat de les espècies per pèrdua o alteració, com sobre les poblacions, generant afeccions i mortandad no natural d'individus o pèrdua de productivitat a causa de les activitats humanes en el mitjans natural. D'aquesta estratègia s'extrau que una de les principals amenaces per a l'aguiló cenizo és la instal·lació de plantes fotovoltaiques o eòliques", ha apuntat l'associació ecologista.

   Segons Gecen, la zona sobre la qual es preveu instal·lar el macroproyecto energètic també es troba poblada per altres espècies protegides per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, arreplegats en l'Orde 2/2022, de 16 de febrer. "Es tracta de mamífers amenaçats com els teixons, les genets o les garduñas. Totes aquestes espècies han sigut captades per veïns de la zona gràcies a les càmeres de fotoparament que alguns utilitzen per a identificar els rastres que es troben al voltant de les seues cases", ha afegit.

   INFILTRACIÓ Als AQÜÍFERS

   GECEN ha subratllat que l'afecció a la fauna no és l'única alteració mediambiental "greu" que ocasionaria la implantació del megaproyecto. "La superfície d'aquest ocupa íntegrament sòls d'interés per a la recarrega d'aqüífers com pot observar-se en el visor cartogràfic de la Generalitat Valenciana".

   "La impermeabilització del sòl amb panells i altres components d'infraestructura altera directament el flux de l'aigua de pluja i la seua infiltració en el sòl. D'altra banda, la construcció d'aquest tipus de macroplantes solars comporta maquinària pesada i vehicles que transitaran per l'àrea del projecte provocant una compactació del sòl i reduint la porositat i la capacitat d'aquest per a retindre aigua", ha conclòs GECEN.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià