Hospitals valencians se sumen a un assaig clínic per al càncer de pròstata avançat

Archivo - Arxiu - Cncer de prstata
ASCIRES - Archivo
Publicado: jueves, 1 julio 2021 11:43

   VALNCIA, 1 Jul. (EUROPA PRESS) -

   L'Institut Valenci d'Oncologia i l'Hospital General de Castelló participen en ZZFIRST, un assaig clínic impulsat per MEDSIR per a pacients amb cncer de prstata metasttic hormonosensible que no són candidats a tractaments amb finalitats curatives.

   Aquest nou estudi, que actualment es troba en fase de reclutament de pacients, avaluar l'activitat antitumoral de la combinació de talazoparib, un frmac inhibidor d'una protena anomenada PARP, enzalutamida i terpia de supressió d'andrgens (ADT, per les seues sigles en anglés), segons ha informat MEDSIR en un comunicat.

   El cncer de prstata és el tumor més freqüent en homes a Espanya amb una estimació de 35.764 nous diagnstics en 20211 . La majoria dels casos es detecten en estadis inicials i són curables. No obstant a, entre un 5 i un 10% dels casos es detecten quan ja ha envat altres teixits del cos, la qual cosa es coneix com a cncer de prstata metasttic.

   Per a aquests casos no existeixen opcions curatives, per la qual cosa l'objectiu dels tractaments actuals és allargar la supervivncia dels pacients i preservar la seua qualitat de vida. En els últims anys, les terpies dirigides contra PARP, una protena involucrada en el procés de reparació de l'ADN danyat de l'interior de les cllules (procés conegut en anglés com DNA Damage Response (DDR)), han suposat un dels majors avanos en el tractament del cncer, segons les mateixes fonts.

   Aquest tipus de terpies ataquen les cllules canceroses en pacients que presenten determinades mutacions gentiques que impedeixen reparar les alteracions en l'ADN. En l'assaig ZZFIRST tots els pacients comenaran el tractament amb terpia de supressió andrognica i enzalutamida, un agent hormonal. Després de huit setmanes de tractament amb enzalutamida, a un grup de pacients aleatori se li afegir, a més, el frmac inhibidor de PARP talazoparib.

ESTRATGIA TERAPUTICA

   L'objectiu principal d'aquest estudi és observar l'activitat antitumoral d'aquesta nova estratgia teraputica. La resposta es determinar en funció dels nivells d'antigen prosttic específic (PSA) i servir per a definir la combinació ptima de frmacs que permeta obtindre el mxim benefici en cada pacient.

   Sobre aquest tema, l'oncleg mdic de l'Hospital de Castelló, el doctor David Lorente, ha assenyalat que "aquest estudi és una prova de concepte amb un interés especial en l'obtenció de mostres tumorals seqüencials durant el tractament per a la realització d'anlisis moleculars que permeten identificar aquells subgrups de pacients que poden beneficiar-se més de certes combinacions de frmacs".

   ZZFIRST, que actualment es troba en fase de reclutament, es desenvolupar sota la direcció científica del Dr. Joaquín Mateo, oncleg mdic del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), a Barcelona, i participaran un total de 54 pacients procedents de nou centres espanyols, com l'Institut Catal d'Oncologia (ICO), L'Hospital Universitari 12 d'Octubre o el Miguel Servet de Saragossa.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià