Illueca anuncia 60 milions per a la convocatòria d'ajudes a la rehabilitació d'edificis i vivendes per a 2023

Jornada '¡Present i futur dels fons Next Generation per a la rehabilitació d'edificis i vivendes' celebrada a València
GVA
Publicado: miércoles, 30 noviembre 2022 14:25

   VALÈNCIA, 30 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El vicepresident segon i conseller de Vivenda i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha anunciat ajudes per valor de 60 milions d'euros destinats a la rehabilitació d'edificis i vivendes, procedents dels fons Next Generation que han suposat "un impuls sense precedents a la millora de l'eficiència energètica i la rehabilitació a la Comunitat Valenciana".

   Així ho ha declarat durant la presentació de la jornada 'Present i futur dels fons Next Generation per a la rehabilitació d'edificis i vivendes' celebrada a València, organitzada per la Vicepresidència Segona i Conselleria de Vivenda i Arquitectura Bioclimàtica conjuntament amb l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE) i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

   En la trobada també ha participat el director general de Vivenda i Sòl del Ministeri, Javier Martín, qui ha tancat la jornada al costat de la secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica, Laura Soto, informa l'administració autonòmica en un comunicat.

   Aquestes ajudes formen part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya. Respecte a l'edició de 2022, el vicepresident ha destacat "l'èxit de convocatòria d'ajudes, amb prop de 1.000 sol·licituds, superant totes les previsions, per un import superior als 53 milions d'euros". D'ells, 45 milions es van destinar a rehabilitació en edificis i huit milions a la millora d'eficiència energètica de vivendes.

   En eixe sentit, Illueca ha avançat que s'incrementarà l'actual convocatòria de prop de 21 milions a més de 55 milions, "amb la finalitat d'atendre totes les sol·licituds presentades perquè ningú que complisca els criteris objectius deixe de ser beneficiari de l'ajuda".

   De la mateixa manera, Illueca ha destacat "una evolució molt positiva en el nombre d'expedients i en la qualitat dels mateixos" que es deu al paper fonamental que han jugat les figures de gestors i agents de la rehabilitació. També ha agraït la col·laboració de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), per totes les ferramentes que ha engegat i al servici dels tècnics com per exemple la web Renoveu.

   Des de la Conselleria subratllen que l'interés suscitat per aquestes ajudes va fer que hagen més de 1.000 agents/gestors de rehabilitació registrats, 2.000 inscrits en els cursos gratuïts de l'IVE i més de 30.000 visites a la web renoveu.com, amb 2.000 descàrregues de memòries valorades.

   Quasi la meitat de les sol·licituds registrades (48,6 %) són edificis o vivendes que prèviament han realitzat una consulta sobre les possibilitats que tenien per a millorar les seues condicions a través d'aquest portal.

   Per a facilitar la presentació de documentació, s'ha prorrogat el termini de presentació de sol·licituds fins al 28 de desembre i deixa de ser necessària la declaració responsable o llicència, segons corresponga, en el moment de la sol·licitud. Es suficient amb un compromís de la seua presentació als tres mesos des de la concessió de l'ajuda.

NOVETATS

   El director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, ha presentat la nova convocatòria d'ajudes a la rehabilitació per a 2023 en el marc dels Next Generation.

   Segons ha explicat, "el 9 de gener s'obrirà la convocatòria amb una dotació de prop de 60 milions d'euros, quantitat que quan s'haja esgotat, està previst incrementar-la amb 50 milions addicionals", segons les previsions del Ministeri.

   A més, està previst que no hi haja límit de crèdit, per la qual cosa s'incrementarà conforme s'esgoten les partides aprovades. Aquesta serà l'última convocatòria Next Generation.

   Així mateix, Alberto Rubio ha destacat que en aquesta edició s'han "alleugerit certs requisits". Per exemple, es redueix del 70 al 50% la superfície d'ús residencial en l'edifici de vivendes, es permet presentar obra acabada i una bestreta del 30% automàtic sense garanties. A més, es dona la possibilitat de presentar la sol·licitud sense necessitat de tindre projecte ni llicència.

   En la jornada també s'ha presentat la webrenoveu.com, que té com a objectiu informar, orientar i gestionar les ajudes dels fons europeus. L'arquitecta de l'IVE Mar Alonso, ha sigut l'encarregada d'explicar aquesta ferramenta que compta amb novetats en la calculadora Renovais, el Registre d'agents i gestors de la rehabilitació, gestió amb l'Administració, etc.

   La ferramenta Renoveu permet calcular de forma aproximada el consum energètic d'un edifici, oferint nou possibilitats de millora per a l'estalvi energètic i l'augment del confort, complint amb els requisits necessaris per a l'obtenció de les ajudes Next Generation. Hui s'han presentat les novetats de la nova versió, entre les quals es dóna la possibilitat de triar el perfil de l'usuari, entre ciutadania i agent o gestor de la rehabilitació, obtenint dos nivells de complexitat en les seues funcionalitats.