José Luis Pérez Pont, cessat com director del Consorci de Museus i del CCCC

Archivo - Arxiu - El director del Centre del Carme Cultura Contemporània de València (CCCC), José Luis Pérez Pont, en una imatge d'arxiu.
Rober Solsona - Europa Press - Archivo
Publicado: martes, 21 noviembre 2023 14:33

   Cultura ho atribueix a "irregularitats i roïna praxi en la seua gestió" i el fins ara responsable del centre demana no creure en "difamacions"

   VALÈNCIA, 21 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El fins ara director gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), José Luis Pérez Pont, ha sigut cessat aquest dimarts del seu càrrec.

   La decisió s'ha pres en la reunió del Consell General del Consorci de Museus que havia convocat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Vicente Barrera. Des del departament que dirigeix han assegurat, al final de la sessió, que la destitució es produeix "per irregularitats i roïna praxi en la seua gestió".

   Així, la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Paula Añó, ha comunicat el cessament de José Luis Pérez Pont, adoptat pel Consell General aquest dimarts "davant les irregularitats i roïna praxis comeses en la seua gestió".

   El Consell General ha acordat extingir el contracte i cessament del gerent "per transgressió de la bona fe contractual", causa arreplegada en l'article 54.2d) de l'Estatut dels Treballadors en relació amb l'article 12 del Reial decret 1382/1985, d'1 d'agost, amb efectes de l'endemà, 22 de novembre 2023, detallen.

   "Estem davant un cessament disciplinari decidit després d'assumir la nostra tasca de govern, comprovar l'existència d'irregularitats i conéixer en profunditat el funcionament i situació dels organismes públics adscrits a la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport", ha asseverat Añó.

   Durant eixe procés, "s'ha comprovat que un dels gerents del sector públic, en aquest cas Pérez Pont, acumulava diversos informes d'intervenció i auditoria desfavorables que s'han succeït de manera constant i reiterada", ha agregat la secretària autonòmica.

   En concret, Añó s'ha referit als informes de la Sindicatura de Comptes, la Intervenció de la Generalitat i les firmes auditores de suport. D'igual manera, ha afirmat que s'han detectat "incompliments en la contractació de béns i servicis, condemna per dany al patrimoni --en referència al grafit de PichiAvo en el claustre del Centre del Carme-- i conflicte amb la plantilla per l'aprovació del Consell General, al desembre del 2017, d'una RPT per a traure a concurs les places dels treballadors del CMCV".

   "S'han detectat greus irregularitats i roïnes pràctiques en l'exercici de les seues funcions pel gerent pel que, des del punt de vista de la responsabilitat de govern, no se li pot mantindre en el càrrec en cap concepte". "Som un govern que ha vingut a fer una gestió rigorosa i eficaç", ha defès.

"ARBITRARIETAT EN LA PRESA DE DECISIONS"

   Ha insistit que tots aquests extrems, que es comproven "fefaentment en els informes adjunts que obren en poder dels membres del Consell General", constituïxen "un greu incompliment de les seues obligacions especificades", contingudes en l'article 13.2 dels Estatuts del Consorci, i revelen "arbitrarietat en la presa de decisions ja que, de forma continuada, s'està incomplint la normativa aplicable".

   També ha justificat la pèrdua de confiança del Consell General en el gerent en conéixer un informe de l'Institut Valencià de Restauració i Conservació (IVCR+i) que posa de manifest "el mal estat" de les obres d'art adquirides en virtut del Pla d'Incentiu d'Art Contemporani, depositades en un magatzem de Riba-roja "sense condicions de conservació, incomplint la normativa de preservació i manteniment de les mateixes, segons disposa la normativa de l'ICOM, per la qual cosa es troben en franc i progressiu deteriorament".

   En declaracions als mitjans al final del Consell, la secretari autonòmica ha ressaltat que el nou equip de govern "quan va començar aquesta legislatura teníem un mandat clar, que era l'auditoria de tot el sector públic instrumental, totes les institucions i tots els organismes que depenen d'aquesta conselleria i de la resta".

   "Hem fet el nostre treball, hem detectat que hi ha greus incompliments en matèria laboral, administrativa i una no una observança dels procediments previstos. En aquest cas tenim els informes de la Sindicatura de Comptes, d'auditoria, que a més tenen tots els membres del consell i que hem pogut analitzar. Per tant, detectades aquestes greus irregularitats, hem pensat que s'hi havia transgredit la bona fe contractual, és a dir, hi ha una pèrdua de confiança i així hem procedit", ha argumentat.

   En aquest punt, ha subratllat Paula Añó ha subratllat que "això no és contra una persona, sinó contra una gerència, una administració que considerem que és defectuosa i així hem procedit".

VOT DISCREPANTE DEL CVC

   Ha especificat que la decisió del cessament s'ha pres per majoria amb un únic vot discrepant, el de la representant del Consell Valencià de Cultura. Cal recordar que, d'acord als estatuts, voten la presidència del Consell --que en aquest cas recau en el vicepresident de la Generalitat--; la persona de la Conselleria amb competències en Museus --en aquest cas ha sigut la secretària autonòmica la que ha participat--; els ajuntaments i diputacions de València, Alacant i Castelló i el CVC.

   I ha conclòs Añó: "Aquestes decisions han de prendre's d'una forma calmada, pausada i mai fer res a corre-cuita. Nosaltres hem intentat ser molt seriosos, molt rigorosos, hem estudiat tota la documentació i no deixar gens l'arbitrarietat, que és el seriós. No val arribar a un lloc i arrasar amb tot, no; ho hem mirat d'una forma molt conscienciada, primer, per respecte a l'actual gerent i, segon, perquè és la nostra obligació, complir amb la llei i amb el que hem anat trobant. I para això calia analitzar-ho d'una forma acurada".

   Per la seua banda, José Luis Pérez Pont ha penjat el xarxes socials el següent missatge: "Aquests dies aneu a llegir notícies sobre la meua gestió amb les quals pretenen difamar-me. Us demane que NO les cregueu. En el seu moment parlaré. Gràcies pel vostre suport".

   Aquesta vesprada, s'ha convocat una concentració a les 17.00 hores davant les portes del CCCC per a protestar per la destitució del director.

   Sobre l'assumpte ha sigut preguntada també la portaveu del Consell, Ruth Merino, qui ha defès que la conselleria ha triat situar una altra persona en el càrrec". "Supose que s'ha considerat, per resumir, més adequat situar una altra persona al capdavant d'aquest càrrec", ha explicat.

   Amb la decisió del Consell General, s'extingeix la relació laboral de Pérez Pont --qui va accedir al càrrec per concurs el 2016-- amb l'organisme cultural abans de la finalització del contracte, que havia sigut renovat a l'abril del 2021 per un període de cinc anys més.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià